Dietní saláty

Tuřínový salát jako bramborový

Tuřínový salát jako bramborový

  • 1ks tuřínu
  • 5ks kyselých okurek
  • 4 vejce
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 bulvy celeru
  • 1 kelímek bílého jogurtu 3 % tuku
  • šunka 95 % masa (podle chuti)
  • sladidlo podle chuti
  • sterilovaný hrášek
  • hořčice
  • voda
  • sůl, pepř
  • ocet (jablečný)

Postup:

Tuřín, mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a dejte vařit doměkka. Vajíčka uvařte natvrdo. V míse smíchejte uvařenou zeleninu, nakrájená vejce, 4 nakrájené kyselé okurky, sterilovaný hrášek propláchnutý vodou, šunku pokrájenou na kostičky a 1 cibuli nakrájenou na kostičky. Připravte si zálivku z bílého jogurtu, najemno nastrouhané okurky a najemno nastrouhané cibule a 1 lžíce hořčice. Zálivku přidejte do salátu. Salát dochuťte hořčicí, případně octem rozmíchaným v troše vody a přislazeným sladidlem.

Recept si také můžete přehrát na Youtube kanálu Naturhouse.

Fenyklový salát s pomeranči

Fenyklový salát s pomeranči

  • Fenykl
  • Ledový salát
  • Pomeranč
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Ocet balsamico
  • Šťáva z 1 pomeranče

Postup:

Nejdříve si připravíme salát. Fenykl a ledový salát omyjeme a pokrájíme na drobné nudličky. Do salátu přidáme oloupaný pomeranč nakrájený na kostičky. Dále si vyrobíme zálivku. 4 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce olivového oleje a sůl vyšleháme a zálivku smícháme se salátem. Můžeme dochutit petrželovou natí a octem balsamico.

Stáhnout recept
Zelný salát s křenem

Zelný salát s křenem

  • 300 g bílého hlávkového zelí
  • 100 g mrkve
  • 170 g kukuřice
  • 3 PL olivového oleje
  • 1,5 PL vinného octa
  • ½ PL třtinového cukru
  • 1 větší jablko
  • sůl
  • křen

Postup:

Zelí nakrouhejte, osolte a nechte 5 až 10 minut odležet. Přidejte nastrouhanou mrkev, na kostičky nkrájené olomoupané jablko, kukuřici, najemno nastrouhaný křen, cukr a promíchejte.

Pomůžeme i vám
Kontaktujte nejbližší pobočku a zeptejte se našich výživových poradců, jak vám mohou pomoci v oblasti zdravého stravování a získání či udržení správné váhy:  https://www.naturhouse-cz.cz/objednavka 

Stáhnout recept
Bramborový salát z květáku

Bramborový salát z květáku

  • 1 květák (1 kg)
  • 2 větší kyselé okurky (30 g)
  • 2 vařená vejce (80 g)
  • 1 balení sterilovaného hrášku (200 g)
  • 50 g červené nebo jarní cibulky
  • sůl, pepř
  • Na zálivku:
  • 1 nízkotučný bílý jogurt (150 g)
  • 1 lžička hořčice
  • 1 nastrouhaná kyselá okurka (15 g)
  • 1 nastrouhaná cibulka (100 g)

Postup:

Květák omyjeme a dáme vařit do vroucí vody. Kyselé okurky, cibulku a vařená vejce nakrájíme na drobné kousky. Přidáme sterilovaný hrášek a zálivku, kterou získáme smícháním jogurtu, hořčice, nastrouhané kyselé okurky a nastrouhané cibulky. Nakonec přidáme vařený nadrobno pokrájený květák a dochutíme.

Zelný salát s křenem

Zelný salát s křenem

  • 300 g bílého hlávkového zelí
  • 100 g mrkve
  • 170 g kukuřice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce vinného octa
  • 1/2 lžíce třtinového cukru
  • 1 větší jablko
  • sůl
  • křen

Postup:

Zelí nakrouhejte, osolte a nechte 5 až 10 minut odležet.
Přidejte nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené oloupané jablko, kukuřici, najemno nastrouhaný křen, olej, cukr a promíchejte.

Teplý salát s grilovanou zeleninou a rukolou

Teplý salát s grilovanou zeleninou a rukolou

  • 50 g rukoly
  • 100 g cukety
  • 100 g papriky
  • olivový olej
  • sůl
  • balzamiko

Postup:

Omytou rukolu dejte do mísy. Na pánvi na menším množství olivového oleje grilujte cuketu nakrájenou na kolečka a také papriku nakrájenou na menší díly. Grilovanou cuketu osolte. Sytivost salátu můžete zvýšit přidáním grilovaných žampionů. Mírně vychladlou zeleninu smíchejte s rukolou. Dochuťte balzamikem. Lze podávat také jako přílohu.

Výživové hodnoty na 1 porci: 101 kcal

  • Bílkoviny: 50 %
  • Sacharidy: 33 %
  • Tuky: 17 %
Stáhnout recept
Salát s mangem

Salát s mangem

  • 750 g krůtího masa
  • 500 g čínského zelí nebo ledového salátu
  • mango
  • jablko
  • kelímek bílého jogurtu do 3 % tuku
  • citron
  • mletý čerstvý zázvor
  • sůl
  • olej

Postup:

Krůtí maso nakrájejte na nudličky a promíchejte v marinádě z jogurtu, zázvoru, citronu a oleje a orestujte ho. Mezitím si nakrájíme čínské zelí nebo ledový salát, mango a jablko. Ovoce zakápněte citronem, aby nezhnědlo. Poté vše smíchejte dohromady.

Výživové hodnoty na 1 porci: 305 kcal

  • Bílkoviny: 69 %
  • Sacharidy: 25 %
  • Tuky: 6 %
Stáhnout recept
Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou

Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou

  • 200 g uvařených jáhel
  • 2 barevné papriky
  • menší čerstvá okurka
  • červená cibule
  • 3 rajčata
  • pepř
  • sůl
  • worcestrová omáčka
  • bílý jogurt
  • lžička francouzské hořčice
  • trocha stévie
  • trocha citronové šťávy
  • směs čerstvých (sušených) bylinek

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájejte, smíchejte s uvařenými jáhlami, ochuťte worcestrovou omáčkou, solí a pokapejte olejem. Do jogurtu přidejte hořčici, stévii, citronovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijte porce salátu přímo na talířích nebo zálivku do salátu zamíchejte. Salát podávejte zdobený čerstvými bylinkami.

Výživové hodnoty na 1 porci: 255 kcal

  • Bílkoviny: 19 %
  • Sacharidy: 68 %
  • Tuky: 13 %
Stáhnout recept
Teplý dvoubarevný salát z cherry rajčátek

Teplý dvoubarevný salát z cherry rajčátek

  • 250 g červených cherry rajčátek
  • 250 g žlutých cherry rajčátek
  • hrst oregana
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Do zapékací mísy vložíme omytá rajčátka, která před tím pokapeme olivovým olejem, osolíme a posypeme oregánem. Zapékáme 20 minut a ihned podáváme.

Stáhnout recept
Zeleninový salát s chřestem

Zeleninový salát s chřestem

  • ledový salát
  • rukola
  • 8 cherry rajčátek
  • 4 chřesty
  • 4 ředkvičky
  • 1 červená cibule
  • 2 dl olivového oleje
  • 1 dl vinného bílého octa
  • sůl
  • pepř

Postup:

Chřest oloupejte a uvařte ve vařící vodě doměkka. Do hlubokého talíře či misky natrhejte salát, rukolu, přidejte na čtvrtky nakrájená rajčátka, na měsíčky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený chřest, ředkvičky a zalijte připravenou zálivkou. Zálivku vytvořte smícháním vinného bílého octa a olivového oleje. Nejlépe salát chutná dobře vychlazený.

Stáhnout recept
Červená řepa s křenem

Červená řepa s křenem

  • 400 g červené řepy
  • 200 g jablek
  • 50 g křenu
  • jogurtový dresink

Postup:

Syrovou červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na jemné proužky. Křen také jemně nastrouhejte. Všechny suroviny smíchejte, přelijte jogurtovým dresinkem a dobře promíchejte. Salát podávejte chlazený jako přílohu k masu.

Stáhnout recept
Celerový salát s ořechy

Celerový salát s ořechy

  • 800 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 200 g jablek
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 250 ml bílého jogurtu
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • cukr a sůl

Postup:

Celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, spaříme, necháme okapat, zakapeme citronovou šťávou. Oloupaná jablka pokrájíme na nudličky, ořechy hrubě nasekáme. V misce smícháme celer, mrkev, jablka, přidáme jogurt, dochutíme solí a cukrem, pokapeme olivovým olejem. Nakonec vmícháme nasekané ořechy. Salát vychladíme a podáváme jako přílohu.

Stáhnout recept