Dietní saláty
Tuřínový salát jako bramborový
- 1ks tuřínu
- 5ks kyselých okurek
- 4 vejce
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 1/4 bulvy celeru
- 1 kelímek bílého jogurtu 3 % tuku
- šunka 95 % masa (podle chuti)
- sladidlo podle chuti
- sterilovaný hrášek
- hořčice
- voda
- sůl, pepř
- ocet (jablečný)
Postup:
Tuřín, mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a dejte vařit doměkka. Vajíčka uvařte natvrdo. V míse smíchejte uvařenou zeleninu, nakrájená vejce, 4 nakrájené kyselé okurky, sterilovaný hrášek propláchnutý vodou, šunku pokrájenou na kostičky a 1 cibuli nakrájenou na kostičky. Připravte si zálivku z bílého jogurtu, najemno nastrouhané okurky a najemno nastrouhané cibule a 1 lžíce hořčice. Zálivku přidejte do salátu. Salát dochuťte hořčicí, případně octem rozmíchaným v troše vody a přislazeným sladidlem.
Fenyklový salát s pomeranči
- Fenykl
- Ledový salát
- Pomeranč
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
- Ocet balsamico
- Šťáva z 1 pomeranče
Postup:
Nejdříve si připravíme salát. Fenykl a ledový salát omyjeme a pokrájíme na drobné nudličky. Do salátu přidáme oloupaný pomeranč nakrájený na kostičky. Dále si vyrobíme zálivku. 4 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce olivového oleje a sůl vyšleháme a zálivku smícháme se salátem. Můžeme dochutit petrželovou natí a octem balsamico.
Stáhnout receptZelný salát s křenem
- 300 g bílého hlávkového zelí
- 100 g mrkve
- 170 g kukuřice
- 3 PL olivového oleje
- 1,5 PL vinného octa
- ½ PL třtinového cukru
- 1 větší jablko
- sůl
- křen
Postup:
Zelí nakrouhejte, osolte a nechte 5 až 10 minut odležet. Přidejte nastrouhanou mrkev, na kostičky nkrájené olomoupané jablko, kukuřici, najemno nastrouhaný křen, cukr a promíchejte.
Pomůžeme i vám
Kontaktujte nejbližší pobočku a zeptejte se našich výživových poradců, jak vám mohou pomoci v oblasti zdravého stravování a získání či udržení správné váhy: https://www.naturhouse-cz.cz/objednavka
Bramborový salát z květáku
- 1 květák (1 kg)
- 2 větší kyselé okurky (30 g)
- 2 vařená vejce (80 g)
- 1 balení sterilovaného hrášku (200 g)
- 50 g červené nebo jarní cibulky
- sůl, pepř
- Na zálivku:
- 1 nízkotučný bílý jogurt (150 g)
- 1 lžička hořčice
- 1 nastrouhaná kyselá okurka (15 g)
- 1 nastrouhaná cibulka (100 g)
Postup:
Květák omyjeme a dáme vařit do vroucí vody. Kyselé okurky, cibulku a vařená vejce nakrájíme na drobné kousky. Přidáme sterilovaný hrášek a zálivku, kterou získáme smícháním jogurtu, hořčice, nastrouhané kyselé okurky a nastrouhané cibulky. Nakonec přidáme vařený nadrobno pokrájený květák a dochutíme.
Zelný salát s křenem
- 300 g bílého hlávkového zelí
- 100 g mrkve
- 170 g kukuřice
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžíce vinného octa
- 1/2 lžíce třtinového cukru
- 1 větší jablko
- sůl
- křen
Postup:
Zelí nakrouhejte, osolte a nechte 5 až 10 minut odležet.
Přidejte nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené oloupané jablko, kukuřici, najemno nastrouhaný křen, olej, cukr a promíchejte.
Teplý salát s grilovanou zeleninou a rukolou
- 50 g rukoly
- 100 g cukety
- 100 g papriky
- olivový olej
- sůl
- balzamiko
Postup:
Omytou rukolu dejte do mísy. Na pánvi na menším množství olivového oleje grilujte cuketu nakrájenou na kolečka a také papriku nakrájenou na menší díly. Grilovanou cuketu osolte. Sytivost salátu můžete zvýšit přidáním grilovaných žampionů. Mírně vychladlou zeleninu smíchejte s rukolou. Dochuťte balzamikem. Lze podávat také jako přílohu.
Výživové hodnoty na 1 porci: 101 kcal
- Bílkoviny: 50 %
- Sacharidy: 33 %
- Tuky: 17 %
Salát s mangem
- 750 g krůtího masa
- 500 g čínského zelí nebo ledového salátu
- mango
- jablko
- kelímek bílého jogurtu do 3 % tuku
- citron
- mletý čerstvý zázvor
- sůl
- olej
Postup:
Krůtí maso nakrájejte na nudličky a promíchejte v marinádě z jogurtu, zázvoru, citronu a oleje a orestujte ho. Mezitím si nakrájíme čínské zelí nebo ledový salát, mango a jablko. Ovoce zakápněte citronem, aby nezhnědlo. Poté vše smíchejte dohromady.
Výživové hodnoty na 1 porci: 305 kcal
- Bílkoviny: 69 %
- Sacharidy: 25 %
- Tuky: 6 %
Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou
- 200 g uvařených jáhel
- 2 barevné papriky
- menší čerstvá okurka
- červená cibule
- 3 rajčata
- pepř
- sůl
- worcestrová omáčka
- bílý jogurt
- lžička francouzské hořčice
- trocha stévie
- trocha citronové šťávy
- směs čerstvých (sušených) bylinek
Postup:
Všechnu zeleninu nakrájejte, smíchejte s uvařenými jáhlami, ochuťte worcestrovou omáčkou, solí a pokapejte olejem. Do jogurtu přidejte hořčici, stévii, citronovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijte porce salátu přímo na talířích nebo zálivku do salátu zamíchejte. Salát podávejte zdobený čerstvými bylinkami.
Výživové hodnoty na 1 porci: 255 kcal
- Bílkoviny: 19 %
- Sacharidy: 68 %
- Tuky: 13 %
Teplý dvoubarevný salát z cherry rajčátek
- 250 g červených cherry rajčátek
- 250 g žlutých cherry rajčátek
- hrst oregana
- sůl
- olivový olej
Postup:
Do zapékací mísy vložíme omytá rajčátka, která před tím pokapeme olivovým olejem, osolíme a posypeme oregánem. Zapékáme 20 minut a ihned podáváme.
Stáhnout receptZeleninový salát s chřestem
- ledový salát
- rukola
- 8 cherry rajčátek
- 4 chřesty
- 4 ředkvičky
- 1 červená cibule
- 2 dl olivového oleje
- 1 dl vinného bílého octa
- sůl
- pepř
Postup:
Chřest oloupejte a uvařte ve vařící vodě doměkka. Do hlubokého talíře či misky natrhejte salát, rukolu, přidejte na čtvrtky nakrájená rajčátka, na měsíčky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený chřest, ředkvičky a zalijte připravenou zálivkou. Zálivku vytvořte smícháním vinného bílého octa a olivového oleje. Nejlépe salát chutná dobře vychlazený.
Stáhnout receptČervená řepa s křenem
- 400 g červené řepy
- 200 g jablek
- 50 g křenu
- jogurtový dresink
Postup:
Syrovou červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na jemné proužky. Křen také jemně nastrouhejte. Všechny suroviny smíchejte, přelijte jogurtovým dresinkem a dobře promíchejte. Salát podávejte chlazený jako přílohu k masu.
Stáhnout receptCelerový salát s ořechy
- 800 g celeru
- 200 g mrkve
- 200 g jablek
- 200 g jader vlašských ořechů
- 250 ml bílého jogurtu
- olivový olej
- citronová šťáva
- cukr a sůl
Postup:
Celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, spaříme, necháme okapat, zakapeme citronovou šťávou. Oloupaná jablka pokrájíme na nudličky, ořechy hrubě nasekáme. V misce smícháme celer, mrkev, jablka, přidáme jogurt, dochutíme solí a cukrem, pokapeme olivovým olejem. Nakonec vmícháme nasekané ořechy. Salát vychladíme a podáváme jako přílohu.
Stáhnout recept