Dietní polévky
Tuřínová polévka
- 1/4 většího tuřínu
- 1 středně velká brambora
- 1 menší cibulka
- kousek másla, ghí nebo olivového oleje
- 100ml bílého jogurtu
- 1l zeleninového vývaru nebo vody
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Postup:
Tuřín a brambor zbavíme slupky a nakrájíme na kostky. Na másle (ghí nebo olivovém oleji) orestujeme nakrájenou cibulku, vhodíme tuřín a brambor, osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme doměkka (cca 40-45 minut) a poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme jogurt, provaříme a dochutíme. Při podávání můžeme ozdobit krutony nebo kousky uzeného lososa.
Tip: polévku lze zahustit rozkvedlaným vejcem. A kdo má rád ostřejší jídla, lze do základu polévky přidat i česnek.
Petrželová polévka
- 0,5 kg petržele
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 1/2 vaničky měkkého tvarohu
- 1 lžička kari
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- pepř
- na ozdobu můžete použít lehce opražená slunečnicová, dýňová a lněná semínka
Postup:
Petržel si pokrájíme na menší kousky a vaříme v zeleninovém vývaru, nebo lehce osolené vodě do změknutí (cca 15 minut). Rozmixujeme do jemného krému, přidáme tvaroh, koření, sůl a pepř, zamícháme, a ještě krátce povaříme, aby se nám chutě hezky spojily. Krémovou polévku servírujeme se semínky.
Stáhnout receptMelounové gazpacho
- 4 šálky vodního melounu zbaveného semínek
- 1 malá oloupaná a pokrájená červená cibule
- 2 pokrájené okurky
- 2 malé pokrájené chilli papričky bez pecek
- 3 pokrájená rajčata
- 3–4 polévkové lžíce jablečného domácího octa nebo balzamika
- 1–2 polévkové lžíce olivového oleje
- špetka kajenského pepře
- 2 lžičky kvalitní soli
- 1/4 šálku pokrájeného koriandru nebo listové petrželky
- šťáva z jedné limetky
- 2 jarní cibulky
Postup:
Do mixéru dejte 3 šálky melounu, cibuli, okurky, 1 chilli papričku a rajčata a mixujte až do dosažení jemné směsi. Přidejte 3 lžíce octa, olivový olej, kajenský pepř a sůl a několikrát rozmixujte. Ochutnejte. Pokud je směs příliš sladká, přidejte ještě jednu lžíci octa. V letním období dejte směs do ledničky a asi jednu hodinu chlaďte. Na ozdobu použijte zbytek vodního melounu, chilli papričku, koriandr nebo petrželku, jarní cibulku a přidejte limetkovou šťávu. Okořeňte několika špetkami mořské soli. Vychlazenou směs nalijte do misek a ozdobte.
Hráškový krém
- 350 g mraženého hrášku
- polévková lžíce olivového oleje
- cibule
- stroužek česneku
- 450 ml kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
Postup:
V rendlíku na oleji lehce osmahněte cibuli po dobu 3 minut, poté přidejte česnek a smažte další minutu. Poté přidejte kuřecí vývar a vše přiveďte k varu. Přidejte hrášek a nechte 2 minuty povařit. Poté hrášek rozmačkejte nebo rozmixujte, osolte a opepřete.
Výživové hodnoty na 1 porci: 298 kcal
- Bílkoviny: 20 %
- Sacharidy: 65 %
- Tuky: 15 %
Studená polévka
- 1 polévková lžíce kopru
- 500 g bílého jogurtu
- sůl
- 1 čajová lžička oleje
- 1/2 salátové okurky
- 2–3 stroužky česneku
Postup:
Okurku nakrájejte na malé kostičky, smíchejte se vším ostatním. Zalijte 150–200 ml vody a zamíchejte.
Stáhnout receptDršťková polévka z hlívy ústřičné
- 100 ml vody
- 250 g hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 1 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
- 1 kávová lžička mletého kmínu
- 1 kávová lžička sladké mleté papriky
- půl kávové lžičky majoránky
- 1 stroužek česneku
- 1 najemno nastrouhaný menší brambor
Postup:
Hlívu lehce orestujeme na cibulce s olejem, přidáme papriku a kmín. Zalijeme horkou vodou, přidáme brambor. Uvaříme doměkka a dochutíme česnekem s majoránkou. Pokud použijete v polévce méně vody, můžete z ní udělat také guláš s přílohou - pohankou, rýží atd. Ideální v době, kdy můžete přílohy a rádi byste si odlehčili od masa.
Stáhnout receptOčistná celerová polévka
- cibule
- řapíkatý celer (svazek i s listy)
- celer (1/2 bulvy)
- 1 kostka zeleninového bujonu bez soli DIETESSE.3
- kurkuma
- sůl, pepř
- bílý jogurt do 3 % tuku
Postup:
Cibuli pokrájejte na kostičky, vložte do hrnce a zpěňte. Přidejte pokrájený řapíkatý celer a ½ bulvy celeru pokrájené na kostky a orestujte. Zalijte vodou a přidejte 1 kostku zeleninového bujonu bez soli DIETESSE.3 a vařte doměkka. Dochuťte kurkumou, solí a pepřem a pak polévku rozmixujte do konzistence krému. Podávejte se lžící bílého jogurtu do 3 % tuku.
Video s přípravou receptu najdete zde.