Zdravé a chutné recepty
Na následujících stránkách Vám přinášíme tipy pro dietní, ale přesto chutné a zdravé recepty.
Recepty si můžete připravit z běžně dostupných surovin a jejich příprava Vám zabere maximálně několik desítek minut.
Inspirovat se můžete dietními snídaněmi, polévkami, hlavními chody, saláty i dezerty.
Nejoblíbenější recepty
Šípkovo-jablkový koláč
- 100 g lískových ořechů
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 FIBROKI sušenek
- 1 lžíce arašídového máslo
- 50 ml kokosového mléka
- 2 tvarohy
- 2 vejce
- 4 lžíce třtinového cukru (nebo jiné sladidlo-třeba čekankový sirup podle chuti)
- 3 lžíce šípkového pyré
- 2 jablka
Postup:
Ořechy, semínka a rozdrcené sušenky rozmixujte, přidejte arašídové máslo a kokosové mléko. Natlačte na spod dortové formy vymazané kokosovým olejem a dejte na 10 minut upéct do předehřáté trouby na 180 °C. Mezitím smíchejte tvaroh, vejce, cukr, šípkové pyré a nakrájejte jablka na plátky. Upečené těsto potřete dalšími 3 lžícemi šípkového pyré, poklaďte na něj 1/2 plátků jablek, zalijte tvarohovou náplní a poklaďte druhou polovinou jablek. Pečte na 160 ºC asi hodinu - hodinu a půl, podle trouby. Poté nechte vychladnout.
Cizrnové karbanátky falafel
- 400 g konzerva cizrny (slitá)
- červená cibule
- 2 stroužky česneku
- vejce
- 2 lžíce hladké celozrnné mouky
- hrst nasekané čerstvé petrželky
- lžička mletého římského kmínu
- lžička mletého koriandru
- půl lžičky mletého chilli
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťte kmínem a solí. Těsto nechte odležet v chladničce, z hmoty pak rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany do zlatova. Podávejte s pitou a listovými saláty.
Výživové hodnoty na 1 porci: 189 kcal
- Bílkoviny: 10 %
- Sacharidy: 84 %
- Tuky: 6 %
Limetkový cheesecake
- kakaové sušenky FIBROKI
- marmeláda DIETESSE.3
- 2 polotučné tvarohy
- 2 bílé jogurty
- želatinový ztužovač krému
- šťáva ze 4 limetek
- kůra z limetky
- sezónní ovoce na ozdobu
Postup:
Na dno dortové formy rozlámejte sušenky FIBROKI a potřete marmeládou DIETESSE.3. Rozmíchejte tvaroh a jogurty, přidejte vymačkanou šťávu z limetek, kůru z limetky a ztužovač krému, připravený podle návodu na obalu. Vyšlehanou směs rozetřete na sušenky pokryté marmeládou a uhlaďte. Můžete ozdobit sezónním ovocem např. jahodami. Přes noc nechejte ztuhnout v lednici.
Stáhnout recept