Dietní obědy i večeře
Bibimbap
- pro 2 porce: 200 g vepřové panenky
- 200 g krátkozrnné hnědé nebo hnědé sushi rýže
- 1 mrkev
- 2 cibule
- 1 jarní cibulka
- 3 lžíce řepkového oleje
- ¼ lžičky sezamového oleje
- ¼ lžičky sójové omáčky
- ¼ lžičky javorového sirupu
- 80 g hlívy ústřičné nebo houby šitake
- 80 g mungo klíčků
- 100 g špenátu
- 2 vejce
- Sůl, pepř, sezamová semínka
- Omáčka: 2 lžíce pasty Kočchudžang (lze koupit ve specializovaných asijských obchodech, např. Shin Food)
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 stroužek česneku
Postup:
Kočchudžang pastu smíchejte se sezamovým olejem, sójovou omáčkou a javorovým sirupem dohladka. Česnek utřete a prolisujte najemno a vmíchejte do omáčky. Maso nakrájejte na 2 cm kousky a přelejte přes něj polovinu omáčky. Promíchejte, zakryjte fólií a uložte na hodinu do lednice.
Rýži propláchněte vodou a uvařte jí podle návodu na obalu. Po uvaření ji udržujte teplou například v troubě, předehřáté na 50 °C.
Mrkev nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké proužky, cibuli i jarní cibulku nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a osmažte mrkev doměkka. Přidejte sezamový olej, sójovou omáčku a agávový sirup a vařte cca 1 min. Přesuňte na talíř a ve volné pánvi opečte houby, mungo klíčky, cibuli a špenát. Zhruba za 2 min. zeleninu osolte, opepřete a odstavte.
V jiné pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a osmažte na něm marinované maso i s marinádou až je zcela propečené. Trvá to 5-8 min. a marináda se během této chvíle zredukuje.
Stáhnout receptKuřecí prsa s kaštany a houbami shiitake
- 250 g kuřecích prsou
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky uzené sladké papriky
- 70 g vařených rozmačkaných kaštanů
- 30 ml bílého jogurtu
- sůl
- 60 g hub shiitake
- 1 lžička ghí
- olivový olej
Postup:
Z uzené papriky, soli a šťávy z citronu vytvořte marinádu a vložte do ní alespoň na 30 minut plátky kuřecího masa. Poté ho orestujte dozlatova na olivovém oleji tak, aby bylo hotové. Maso vyjměte a do pánve přidejte ghí a promíchejte. Poté přidejte houby a krátce orestujte. Vařené kaštany lehce osolte a rozmixujte tyčovým mixerem. Přidejte do nich jogurt a promixujte znovu do hladké hmoty. Podávejte maso na kaštanovém pyré s houbami.
Cuketový nákyp
- 1 střední cuketa
- 1 svazek ředkviček
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 vaničky tvarohu
- 3-4 vejce
- 100 g uvařené quinoi
- 60 g strouhané mozzarelly light
- sůl
- pepř
- kari
- sušená paprika (i jiné koření podle chuti)
Postup:
Cuketu, ředkvičky, cibuli a česnek nastrouháme najemno, lehce prosolíme a necháme „vypotit“. Mezitím si smícháme ostatní ingredience. Po chvíli ze zeleniny vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme do připravené směsi a pořádně promícháme. Troubu necháme předehřát na 180 °C. Formu vymažeme olivovým olejem, přidáme nákyp a pečeme přibližně 40 minut (podle toho, jak vysokou vrstvu nákypu máte).
Grilovaný/pečený pstruh a rukolový salát
- 2 filety pstruha
- rozmarýn
- rukola
- cherry rajčata
- olivový olej
- citron
- sůl
- pepř
Postup:
Pstruh: do misky dáme olivový olej, snítky rozmarýnu, sůl a pepř. Filety omyjeme, vysušíme papírovou utěrkou a potřeme připravenou směsí. Připravíme si pekáč vyložený pečicím papírem, vložíme filety a pečeme v předehřáté troubě cca 20 min na 180 stupňů. Rovněž můžeme připravit na grilu.
Rukolový salát: rukolu a cherry rajčata omyjeme, cherry rajčata pokrájíme na poloviny. Vložíme do salátové mísy, pokapeme olivovým olejem a citronem, jemně osolíme a opepříme.
Salát podáváme s pečeným nebo grilovaným pstruhem.
Grilované cuketové rolky
- 2 menší cukety
- 10 plátků libové kuřecí nebo krůtí šunky s 90% obsahem masa
- stroužek česneku
- 100 g sýru cottage
- hrst sušených rajčat
- bazalka
- sůl
- pepř
- lžíce olivového oleje
Postup:
Cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme odpočívat asi 15 minut, aby cuketa „vypotila" veškerou tekutinu. Mezitím si připravíme náplň. Na kapce olivového oleje lehce osmahneme plátky česneku a sušená rajčata. Přidáme sýr cottage a podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme natrhanou bazalku a náplň máte hotovou. Na plátky cukety položíme šunku, připravenou směs a srolujeme v malé závitky, které zachytíme párátkem a grilujme na pánvi či v troubě 5 až 10 minut.
Stáhnout receptBulgur s česnekem a čerstvými listy špenátu
- 150 g bulguru
- 150 g směsi zeleniny (dýně, mrkev, hrách, kukuřice nebo jakákoliv sezónní zelenina)
- 10 g čerstvého špenátu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sezamových semínek na posypání
- 1 lžička koření směs bylinek
- sůl podle chuti
Postup:
Do hrnce nasypeme několikrát propraný bulgur, přidáme špetku soli a lžíci olivového oleje. Zalijeme horkou vodou a za občasného míchání dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Vaříme v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Po 5 minutách přidáme směs bylinek se zeleninou a po dalších 5 minutách přidáme na kousky pokrájené špenátové listy. Bulgur by měl všechnu vodu vstřebat zhruba po 15 minutách. V této chvíli jej vypneme, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme pod pokličkou dojít.
Stáhnout receptKuřecí prsa na zázvoru a kořenové zelenině (2 porce)
- 300 g kuřecích prsou
- 500 g kořenové zeleniny
- 50 g zázvoru
- sůl
- pepř
Postup:
Do zapékací mísy nakrájíme na kostky nebo hranolky kořenovou zeleninu, nastrouháme čerstvý zázvor a položíme kuřecí prsa. Podlijeme troškou vody. Pekáček přetáhneme alobalem a dáme zapékat do trouby na cca 35 min na 160 °C. Poté odkryjeme alobal a pečeme dozlatova při 180-190 °C.
Stáhnout receptŘepové burgery s vlašskými ořechy
- 100 umletých vlašských ořechů
- 500 g předvařené řepy
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- petržel nebo oregano
- bazalka
- 1 lžička koriandru
Postup:
Postup: řepu nastrouháme najemno. Smícháme s dalšími ingrediencemi. Vytvarujeme menší placičky a pečeme
v troubě na pečicím papíře na 160 °C asi 45-50 minut.
Losos v sezamové krustě se zeleninovým salátem z klíčků
- losos
- sezam (černý je zdravější)
- menší kousek zázvoru
- šťáva z citronu
- olivový olej
- sůl
- bílý pepř
- Na salát:
- ledový salát
- naklíčené mungo fazolky/čočka/hrách
- zálivka z olivového oleje a vinného octa
Postup:
Zázvor oloupejte a nasekejte nadrobno.
Filety osolte, opepřete a potřete směsí oleje, citronové šťávy a zázvoru.
Zakryjte a nechte v lednici krátce marinovat.
Z marinovaného lososa setřete marinádu.
Každý kousek pak obalte v sezamu a vyrovnejte kůží dolů na pekáček.
Dejte do trouby a pečte při teplotě 160 °C asi 30 minut (podle výšky filetu).
Stáhnout recept
Segedínský guláš z krůtích či kuřecích prsou
- 150 g kuřecích, krůtích prsou
- 250 g kysaného zelí
- 1 jogurt do 3 % tuku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce hrašky
- 1/2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
- trochu oleje (řepkový, slunečnicový)
- sůl, pepř, kmín
- 0,5 l vývaru nebo vody
Postup:
V kastrolu si rozehřejte olej a přidejte cibuli. Nechte ji zpěnit, přidejte papriku a vhoďte na kostky nakrájené maso. Společně promíchejte a krátce orestujte. Základ na segedínský guláš zalijte vývarem či vodou a okořeňte. Zelí vyklopte do cedníku a trochu propláchněte pod tekoucí vodou. Zelí nechte okapat, a pokud chcete, tak překrájejte, aby nebylo tak dlouhé. Potom zelí přidejte do kastrolu s masem a nechte asi 25 minut povařit (do změknutí masa). Zhruba 15 minut před koncem vaření zahustěte hraškou, kterou předem rozšlehejte v hrníčku s vodou. Na závěr do segedínského guláše prolisujte česnek, přidejte jogurt a nechte už jen 5 minut lehce probublat. A segedínský guláš je hotov. Můžete podávat s brambory vařenými ve slupce.
Stáhnout receptCuketové lasagne
- Suroviny na omáčku:
- 3 velké cukety (lze nakombinovat s lilkem)
- 1 větší cibule
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g zralých rajčat
- 4 stroužky česneku
- řepkový olej
- bylinky: oregano, bazalka, bobkový list
- chilli, sůl a pepř
- Suroviny na bešamel:
- 1 ricotty nebo cottage
- 1 vejce
- hrst parmazánu
- pepř
- 2 mozzarelly light
Postup:
Omyté cukety nakrájíme na plátky osolíme a necháme vypotit. Rozložíme na pečicí papír na plech, posypeme oreganem a dáme péct do trouby na cca 20 min. Orestujeme cibuli, česnek a chilli, přidáme maso a krátce podusíme. Přidáme rajčata, bylinky, sůl a pepř a za občasného míchání vaříme asi 30 minut. Vrstvíme do zapékací mísy. Začneme omáčkou, poté plátky cukety, mozzarelly a bešamelu připraveného smícháním ricotty s vajíčkem, parmazánem a pepřem. Vrstvy opakujeme. Pečeme v troubě na 200° cca 30-40 minut.
Stáhnout receptCizrnové karbanátky falafel
- 400 g konzerva cizrny (slitá)
- červená cibule
- 2 stroužky česneku
- vejce
- 2 lžíce hladké celozrnné mouky
- hrst nasekané čerstvé petrželky
- lžička mletého římského kmínu
- lžička mletého koriandru
- půl lžičky mletého chilli
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťte kmínem a solí. Těsto nechte odležet v chladničce, z hmoty pak rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany do zlatova. Podávejte s pitou a listovými saláty.
Výživové hodnoty na 1 porci: 189 kcal
- Bílkoviny: 10 %
- Sacharidy: 84 %
- Tuky: 6 %
Játra na cibulce - telecí, kuřecí, hovězí
- 500 g kuřecích jater
- 250 g krájených žampionů
- 1/2 kg cibule
- 4–5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- 1/2 čajové lžičky čubrice
- 2 rajčatové protlaky
- 1/2 sáčku mražené zeleniny na polévku
Postup:
Do pekáče vložte 2–3 lžíce oleje, nakrájenou cibulku a vše ostatní a přídejte 300 ml vody. Vše rozmíchejte a pečte v troubě 30 minut při 250 stupních.
Stáhnout receptPlněná rajčátka
- 12 rajčat
- čajová sklenička rýže
- 2 cibule, petržel
- sůl
- pepř
- 2–3 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
Postup:
U rajčat odkrojte vršek a vydlabejte z nich vnitřek. Vydlabanou hmotu odkládejte zvlášť, ještě ji totiž použijete. Pekáč vymažte olejem a položte na něj vydlabaná rajčata bez vršků, pekáč zatím nechte bokem. Na pánvičce nebo v hrnci se 2 polévkovými lžícemi oleje krátce osmahněte nakrájenou cibuli. Přilijte 100–150 ml vody a přidejte nakrájený vnitřek z rajčat. Duste, až se vypaří voda a přidejte syrovou rýži a 250 ml vody. Přidejte koření a krátce vařte do kašovité hmoty. Rýže by se neměla uvařit. Touto hmotou naplňte rajčata a zaklopte odříznutými vršky. Asi do poloviny výšky rajčat přilijte do pekáče vodu a vložte do rozpálené trouby při 250 stupních na půl hodiny. Rajčata by neměla začít černat na vršcích.
Stáhnout receptČočka jako guláš
- 2 cibule
- 3–4 stroužky česneku
- 1/2 polévkové lžíce čubrici
- ½ čajové lžičky guzum (to co voní jako máta)
- pepř
- sůl
- 150 g rajčatového protlaku
- slunečnicový nebo olivový olej
- čočka
Postup:
Poduste nakrájenou cibulku, přidejte najemno nakrájený česnek, 250 g čočky a všechno koření. Přilijte 1 litr vody a nechte vařit, až se voda vyvaří do hustoty guláše.
Stáhnout receptCelozrnné špagety s chřestem
- 400 g celozrnných špaget
- 8 chřestů
- 1 chilli paprička
- 10 lístků bazalky
- 8 cherry rajčátek
- 2 stroužky česneku
Postup:
Špagety uvařte ve vařící osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím si orestujte nakrájený česnek a chilli papričku. Přidejte bazalku, nakrájená cherry rajčátka a vše orestujte. Poté vše podlijte vodou. Uvařené těstoviny vložte do omáčky, přidejte spařený chřest nakrájený na plátky. Na závěr dochuťte.
Stáhnout receptKrevetové špízy s pomerančem
- 16 neloupaných větších krevet
- 1 větší pomeranč
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
Polovinu pomeranče nakrájíme na menší části, druhou půlku vymačkáme do talíře. Do talíře přidáme nadrobno nasekanou cibulku, petrželku, olej, ocet a vše důkladně promícháme. Do připravené marinády vložíme omyté krevety a necháme vychladnout přibližně na 1 hodinu na chladném místě. Marinované krevety napícháme s kousky pomeranče na špejle a cca. 3 minuty z každé strany grilujeme na grilovací pánvi.
Stáhnout receptKuku Paka – africké kuřecí kari
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvého zázvoru
- chilli paprička (podle chuti)
- olivový olej
- 1 lžíce kari
- 2 lžíce římského kmínu
- 400 g rajčat
- 1 kg kuřecích prs
- 400 ml kokosového mléka
- 1 svazek čerstvého koriandru
- sůl, pepř
Postup:
Cibuli, česnek a zázvor oloupejte, pokrájejte a s chilli papričkou rozmixujte v mixéru do hladké pasty. Podle potřeby přilijte trochu vody. V pánvi rozpalte olej, přidejte cibulovou směs a koření a opékejte zhruba 5 minut. Přisypte pokrájená rajčata a po 3 minutách přidejte maso. Zprudka osmahněte, přilijte kokosové mléko, osolte a opepřete, ztlumte plamen na minimum a zakryté vařte doměkka zhruba 30 až 50 minut. Podle potřeby můžete ještě podlít vodou. Vypněte oheň, vsypte lístky koriandru, dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Rybí špízy
- 4 steaky z mořské ryby
- 2 limetky
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce čerstvého nasekaného kopru
- 1 oranžová paprika
- sůl
- pepř
Postup:
Rybu nakrájíme na větší kousky a vložíme do mísy. Marinádu připravíme ze šťávy z jedné limetky a olivového oleje, přidáme nasekaný kopr. Poté smícháme s rybími kousky a necháme 30 minut odležet. Očištěnou papriku nakrájíme na stejně velké kousky jako je ryba a druhou limetku na tenké plátky. Kousky marinované ryby, limetky a papriky střídavě napichujeme na špízové jehly. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C přibližně 10 minut.
Stáhnout receptKuře pečené na ananasu
- 1 kuře
- 2/3 hrníčku vody
- 500 g ananasu
- 2 lžičky grilovacího koření
- 2 lžičky himalájské soli
- špetka muškátového oříšku
Postup:
Kuře důkladně omyjte, okořeňte, vložte do zapékací misky, podlijte vodou. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů s víkem. Kuře během pečení průběžně polévejte. Přibližně po jedné hodině víko sundejte, položte dnem na dřevěné prkénko a vložte do něj ananas. Kuře přendejte do víka a zapečte na 30 - 45 minut. Podávejte s rýží.
Stáhnout recept