Zázvor jako štiplavé zlato
Připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci
Zázvorový oddenek je v současné době běžnou komoditou každého oddělení ovoce a zeleniny – využijme jej tedy, Pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně Číny a Indie, kde se jako koření používá minimálně 4000 let. Římané jej z Číny dovezli před 2000 lety a rychle se rozšířil po celé Evropě.
Zázvor je mimořádným zdrojem účinných antioxidantů, jako je gingerol, zingeron a shogaol. Podomácku se využívá k léčbě nejrůznějších obtíží. Vnitřně se užívá proti nechutenství, bolestem žaludku, průjmu, žaludečním potížím, kašli a bronchitidě. Lokálně se jím ošetřují popáleniny tepelným zářením a užívá se jako analgetikum na tišení bolesti.
Zázvor je v každém ohledu mimořádný, buďte ovšem opatrní, pokud užíváte léky na ředění krve, neboť sám o sobě je krev ředícím prostředkem. Pokud tyto léky neužíváte a zázvor dobře snášíte, pak jím kořeňte hlavní jídla nebo marinády, ochucujte jím zelené saláty, připravujte si z něho uklidňující a vitalitu podporující čaj. Můžete ho i nakládat podobně jako je tomu v asijské kuchyni a následně podávat jako ozdobu libovolného jídla.
Hledáte inspiraci, co si ze zázvoru připravit? Vyzkoušejte naše recepty:
ZÁZVOROVÝ SIRUP NA POSÍLENÍ IMUNITY
Ingredience: zázvor, skořice, hřebíček, citron, med, případně chilli paprička
Postup: Oloupejte zázvor a nakrájejte ho na tenké plátky nebo na kostičky. Opláchněte citron, oloupejte a nakrájejte na kolečka a do uzavíratelné sklenice na vrstvu zázvoru dejte vrstvu citronu a vrstvěte na sebe, až bude sklenice plná. Přidejte skořici, hřebíček, zalijte medem. Uzavřete sklenici a nechte stát v chladu tři dny, například za oknem, nikoliv v chladničce. Po třech dnech slijte do skleničky přes cedník s trychtýřkem. Přidávejte do čaje nebo si dejte lžičku po ránu.
ZÁZVOROVO-KURKUMOVÝ ANTIOXIDAČNÍ ČAJ
Ingredience: 2 šálky vody, ¼ lžičky kurkumového prášku, 1 lžička zázvorového prášku nebo kousek čerstvého zázvoru pokrájeného nebo strouhaného, 1 pokrájený česnekový stroužek nebo ½ lžičky česnekového prášku, 1 citron nebo kapka citronového oleje, špetka kajenského pepře, případně pár kapek sladidla PECVA
Postup: V kastrolu zahřejte vodu, kurkumu, zázvor, kajenský pepř a česnek a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a nechte probublávat sedm minut. Přeceďte do šálku. Vmíchejte čerstvou citronovou šťávu nebo kapku citronového oleje, med či sladidlo PECVA. Pijte teplé.