Zázvor jako štiplavé zlato

Sezónní recepty
Zázvor jako štiplavé zlato

Připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci

Zázvorový oddenek je v současné době běžnou komoditou každého oddělení ovoce a zeleniny – využijme jej tedy, Pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně Číny a Indie, kde se jako koření používá minimálně 4000 let. Římané jej z Číny dovezli před 2000 lety a rychle se rozšířil po celé Evropě.

Zázvor je mimořádným zdrojem účinných antioxidantů, jako je gingerol, zingeron a shogaol. Podomácku se využívá k léčbě nejrůznějších obtíží. Vnitřně se užívá proti nechutenství, bolestem žaludku, průjmu, žaludečním potížím, kašli a bronchitidě. Lokálně se jím ošetřují popáleniny tepelným zářením a užívá se jako analgetikum na tišení bolesti.

Zázvor je v každém ohledu mimořádný, buďte ovšem opatrní, pokud užíváte léky na ředění krve, neboť sám o sobě je krev ředícím prostředkem. Pokud tyto léky neužíváte a zázvor dobře snášíte, pak jím kořeňte hlavní jídla nebo marinády, ochucujte jím zelené saláty, připravujte si z něho uklidňující a vitalitu podporující čaj. Můžete ho i nakládat podobně jako je tomu v asijské kuchyni a následně podávat jako ozdobu libovolného jídla.

Hledáte inspiraci, co si ze zázvoru připravit? Vyzkoušejte naše recepty:

ZÁZVOROVÝ SIRUP NA POSÍLENÍ IMUNITY

Ingredience: zázvor, skořice, hřebíček, citron, med, případně chilli paprička

Postup: Oloupejte zázvor a nakrájejte ho na tenké plátky nebo na kostičky. Opláchněte citron, oloupejte a nakrájejte na kolečka a do uzavíratelné sklenice na vrstvu zázvoru dejte vrstvu citronu a vrstvěte na sebe, až bude sklenice plná. Přidejte skořici, hřebíček, zalijte medem. Uzavřete sklenici a nechte stát v chladu tři dny, například za oknem, nikoliv v chladničce. Po třech dnech slijte do skleničky přes cedník s trychtýřkem. Přidávejte do čaje nebo si dejte lžičku po ránu.

ZÁZVOROVO-KURKUMOVÝ ANTIOXIDAČNÍ ČAJ

Ingredience: 2 šálky vody, ¼ lžičky kurkumového prášku, 1 lžička zázvorového prášku nebo kousek čerstvého zázvoru pokrájeného nebo strouhaného, 1 pokrájený česnekový stroužek nebo ½ lžičky česnekového prášku, 1 citron nebo kapka citronového oleje, špetka kajenského pepře, případně pár kapek sladidla PECVA

Postup: V kastrolu zahřejte vodu, kurkumu, zázvor, kajenský pepř a česnek a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a nechte probublávat sedm minut. Přeceďte do šálku. Vmíchejte čerstvou citronovou šťávu nebo kapku citronového oleje, med či sladidlo PECVA. Pijte teplé.

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.