Zahradní slavnost a dieta?
Počasí nám přeje a láká k pobytu venku. Oslavte s námi třeba začátek školního roku. Výživové poradkyně NATURHOUSE pro vás připravily slavnostní menu, které je nejen chutné, ale také lehké.
Slávky na víně
Ingredience (pro 4 osoby): 2 kg čerstvých mušlí – slávek, olivový olej, 3 cibule nebo šalotky, 8 stroužků česneku, svazek petrželové nati, ½ kostky másla, lahev bílého vína
Postup: Slávky properte v čisté vodě a otevřené mušle vyhoďte. Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a přidejte na větší kostky nakrájenou cibuli a ochuťte solí a bílým pepřem. Než cibule zezlátne, přidejte stroužky česneku a 2 díly másla a vše nechte dozlatova osmahnout. Pak přidejte bílé víno a přiveďte k varu. Když se směs vaří, přidejte slávky, které prokládejte vrstvou nasekané petrželové natě. V hrnci by vám měl zbýt ještě prostor pod pokličkou. Vařte cca 10 minut. Po uvaření směs v hrnci protřepejte. Při podávání platí toto pravidlo, jezte mušle, které se během vaření otevřely, ty které zůstaly zavřené, nejezte. Podáváme na talíři zalité omáčkou z mušlí a s bagetkou. Prázdné mušle můžete využít jako lžičky.
Nejste si jistí, jak si slávky připravit? Podívejte se na video.
Černá čočka s grilovaným lilkem a rajčetem
Ingredience: černá čočka (beluga) – podle množství porcí, čerstvý špenát, cibule, několik stroužků česneku, sůl, pepř, lilek, rajčata, olivový olej, bylinky a koření dle chuti – provensálské bylinky, bazalka…
Postup: Černou čočku namočte na 30 minut do vody (není to nutné), pak ji uvařte do měkka, ale aby držela tvar. Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidejte čerstvý omytý špenát a prolisovaný česnek podle chuti a poduste špenát doměkka, na závěr přidejte uvařenou čočku a dochuťte solí a pepřem. Mezitím si nakrájejte lilek podélně na plátky, posolte a nechte tzv. vyplakat, poté lilky osušte. Plátky lilku a rajčata pokrájená na kolečka potřete olivovým olejem a posypte bylinkami a kořením podle chuti. Na gril rozložte plátky lilku a na každý plátek položte 2 kolečka rajčete a ugrilujte. Na talíř servírujte čočku se špenátem a navrch přidejte lilek s rajčetem.
Na video recept se podívejte zde.
Limetkový cheesecake
Suroviny: kakaové sušenky FIBROKI, marmeláda Dietesse.3, 2 polotučné tvarohy, 2 bílé jogurty, želatinový ztužovač krému, šťáva ze 4 limetek, kůra z limetky, sezónní ovoce na ozdobu
Postup: Na dno dortové formy rozlámejte sušenky Fibroki a potřete marmeládou DIETESSE.3. Rozmíchejte tvaroh a jogurty, přidejte vymačkanou šťávu z limetek, kůru z limetky a ztužovač krému, připravený podle návodu na obalu. Vyšlehanou směs rozetřete na sušenky pokryté marmeládou a uhlaďte. Můžete ozdobit sezónním ovocem např. jahodami. Přes noc nechejte ztuhnout v lednici.
Podívejte se, jak je snadné připravit tento lehký dezert.
Limonáda s lesním ovocem a PEIPAKOA ANTIOX
Ingredience: 400 g směsi čerstvého lesního ovoce (maliny, ostružiny, rybíz), 2 litry jemně perlivé vody, sirup z agáve, 1 nápoj PEIPAKOA ANTIOX, máta na ozdobu
Postup: Část ovoce rozmixujte, pokud vám vadí zrníčka, můžete rozmixovanou směs přecedit a podle chuti dosladit sirupem z agáve. Rozmixované ovoce přelijte do džbánku, zalijte jemně perlivou vodou a nápojem PEIPAKOA ANTIOX. Přidejte celé kousky ovoce a ozdobte lístky máty.
Podívejte se na zajímavosti k receptu.