Sedm divů goji
Znáte už goji?
Dnešní doba přeje zdravému životnímu stylu. Více se o sebe staráme, hlídáme si svůj jídelníček a nebojíme se zkoušet nové věci. Už i v nejmenších obchodech s potravinami najdeme nejrůznější exotické ovoce a zeleninu, ba dokonce i superpotraviny. Velkým trendem jídelníčků je dnes goji. Není divu, že se o jeho pozitivní účinky na lidské zdraví zajímá i odborná veřejnost. A co že to goji vlastně je?
Goji neboli kustovnice čínská, také zvaná jako červený diamant, je plod pocházející z Asie, který se podobá našim dobře známým rozinkám a chutí připomíná něco mezi višní a šípkem. Blahodárné účinky těchto plodů jsou známé více než 2 000 let, ať už v lékařství jako cenná bylina, nebo jednoduše jako prospěšný doplněk stravy.
Média nešetří chválou na tyto plody a benefity, které pro lidské zdraví mají. Taková tvrzení zase nedávají spát moderní vědě, která je neváhala prověřit. A k čemu tedy došla?
1. Doping pro zrak
Pozitivní účinky antioxidantů nelze zpochybnit. Dávno už víme, že čím barevnější plod, tím větší obsah fotochemikálií neboli barevných pigmentů, tím prospěšnější zdroj antioxidantů. A není divu, že při červené barvě, kterou goji má, je rovněž bohatým zdrojem antioxidantů, a to především jednoho konkrétního – zeaxanthinu. Tento antioxidant bojuje proti onemocněním očí, především těm způsobeným stárnutím. Jedna z vědeckých studií prokazuje, že goji chrání sítnici před gangliovými buňkami odpovědnými za glaukom, který může zapříčinit ztrátu zraku.
2. Podpora imunitního systému
Zmíněné antioxidanty nejsou prospěšné jen očím, jsou především velkým pomocníkem imunitního systému, který čelí špatnému životnímu stylu, stresu, nezdravému stravování, ale i znečištěnému životnímu prostředí. Tyto negativní vlivy dávají v těle za vznik volným radikálům, tedy buňkám, které „napadají“ zdravé buňky. A právě v tuto chvíli přichází na pomoc antioxidanty.
3. Bojují proti rakovině
To, že nějaká potravina bojuje s karcinogenním onemocněním, je silné tvrzení. Nicméně studie ze zahraničního periodika Drug Design, Development and Therapy prezentuje výsledky průzkumu provedeného na myších, který ukázal, že plody goji mohou bránit růstu tumoru a tím podpořit léčbu. V tomto případě tedy nejde pouze o nějaké domněnky.
4. Pro krásnější pleť
Plody goji jsou rovněž bohaté na betakaroten. Ten je znám pro své zkrášlující účinky a my ho oceňujeme nejčastěji při opalování. Jeho účinky na pleť jsou ale obecně prospěšné – ovlivňuje stárnutí pleti, redukuje její podráždění a zlepšuje její celkové zdraví. Proč tedy nezařadit goji i do své zkrášlující rutiny
5. Reguluje cukr v krvi
Goji bývá rovněž připisována schopnost regulovat uvolňování cukru do krve a udržení rovnováhy inzulinu a glukózy v krvi – toto je důležité především v souvislosti s riziky diabetu. Odborné studie navíc tvrdí, že u nemocných s druhým typem diabetu se zvýšila hladila HDL cholesterolu, který je známý jako zdravější.
6. Pro pohodu v duši
120 mililitrů šťávy z goji je klíčem k energii, dobré náladě a zlepšení spánku, tedy alespoň podle americké studie. Z té vyplývá, že účastníci průzkumu cítili po 15 dnech konzumace goji více energie, schopnost se soustředit, zároveň ale i pocity klidu a spokojenosti.
7. Při léčbě ledvin
Už tradiční čínská medicína oceňovala účinky goji při léčbě onemocnění ledvin. Výzkumy potvrdily, že konzumace plodů goji může nejen zásadně pomoci při poškození jater alkoholem, ale dokonce i ovlivnit růst nádoru při rakovině ledvin.
A jak zařadit goji do svého jídelníčku?
Úplně jednoduše, sušené plody lze přidat do oblíbeného smoothie, do ovesné kaše či jogurtu, dezertů, salátů nebo jednoduše samotné, jako rychlou svačinu. Využití se meze nekladou.
Čím dalším zpestřit jídelníček a zároveň tak udělat něco pro své zdraví? Kontaktujte nejbližší pobočku a neváhejte se zeptat našich výživových poradců, jak vám mohou pomoci nejen v sestavení jídelníčku, ale i k získání či udržení správné váhy. Vyberte si tu nejbližší: https://www.naturhouse-cz.cz/objednavka.