Odlehčená štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře patří neodmyslitelně k Vánocům. Každá rodina má svou tradici, co se podává k jídlu a v jakém pořadí. Ale bramborový salát a ryba nechybí téměř na žádném stole, proto jsme pro vás připravili několik receptů na odlehčenou verzi bramborového salátu, nebo bramborový salát z tuřínu, který od bramborového téměř nepoznáte. Nechybí ani recept na lehoučkého kapra a pro ty, kdo mu příliš nefandí, máme snadné recepty na lososa nebo pstruha. Nebojte se ani sladké tečky v podobě fit tiramisu.
Lehký bramborový salát
Suroviny na 4 porce: 500 g brambor, 2–3 vejce uvařená natvrdo, pokrájená na kostičky, 150 ml zeleninového vývaru bez soli DIETESSE.3, 1 malá cibule nakrájená nadrobno, 3 nakládané okurky pokrájené nahrubo, 150 ml bílého jogurtu do 3 % tuku, lžíce dijonské hořčice, nasekaná petrželka, pepř, špetka soli, 1 lžíce citronové šťávy
Postup: Brambory uvařte ve slupce s kostkou vývaru DIETESSE.3. Oloupejte a pokrájejte na kostky. Přidejte ostatní přísady a zlehka promíchejte. Ochutnejte, případně dochuťte.
Salát z tuřínu, který od bramborového nepoznáte
Suroviny: 1 tuřín, 5 kyselých okurek, 1 bílý jogurt 3 % tuku, 4 vejce, hořčice, 1 mrkev, ¼ bulvy celeru, 2 cibule, šunka 95 % masa (podle chuti), sůl, pepř, sterilovaný hrášek, ocet, stéviové sladidlo PECVA
Postup: Tuřín, mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a dejte vařit doměkka. Vajíčka uvařte natvrdo. V míse smíchejte uvařenou zeleninu, nakrájená vejce, 4 nakrájené kyselé okurky, sterilovaný hrášek propláchnutý vodou, šunku pokrájenou na kostičky a 1 cibuli nakrájenou na kostičky. Připravte si zálivku z bílého jogurtu, najemno nastrouhané okurky a najemno nastrouhané cibule a 1 lžíce hořčice. Zálivku přidejte do salátu. Salát dochuťte hořčicí, případně octem rozmíchaným v troše vody a přislazeným stéviovým sladidlem PECVA.
Video k tomuto receptu najdete zde.
Fit pečený kapr s bylinkami
Suroviny na 4 porce: 4x 100 g kapra, směs bylinek bez soli, ideálně čerstvé bylinky (kopr, máta, tymián, pažitka dle chuti), 1 lžíce olivového oleje, česnek, citron, pepř a špetka soli
Postup: Kapra omyjte, očistěte, nakrájejte na filety. Utřete česnek, smíchejte bylinky s olejem a potřete jednotlivé porce. Vložte do vyhřáté trouby a pečte doměkka.
Filety z lososa nejen na Vánoce
Suroviny: filety z lososa s kůží podle počtu porcí, olivový olej, 2 stroužky česneku, sůl (ideálně citronová), pepř, koření dobrá nálada
Postup: Česnek prolisujte, smíchejte s olivovým olejem a prohřejte na pánvi, až se se česnek rozvoní. Do směsi oleje přidejte bylinky dobrá nálada a šťávu z citronu. Lososa osolte a opepřete, potřete směsí olivového oleje s česnekem a bylinkami a nechte chvíli marinovat. Filet můžete ozdobit plátky česneku a bylinkami. Na kvalitní pánvi pečte lososa 4 minuty ze strany s kůží, poté otočte a pečte 1 minutu.
Video k tomuto chutnému receptu najdete zde.
Pečený pstruh jako alternativa místo kapra
Suroviny: pstruh podle počtu porcí, 2 limetky, čerstvá máta, bazalka a petržel, koření na ryby (ideálně bez soli), koření dobrá nálada, olivový olej
Postup: Ryby omyjte a očistěte. Poté je potřete olivovým olejem, pokapejte šťávou z limetek, ochuťte kořením na ryby a případně kořením dobrá nálada, nezapomeňte okořenit i na vnitřek ryby. Dovnitř ryby naplňte čerstvé bylinky (mátu, bazalku, petržel) a dejte péct na 220 °C v nezakrytém pekáči do trouby na cca 20–30 minut.
Video najdete zde.
Tiramisu pro štíhlou linii
Suroviny na 12 porcí: 500 g nízkotučného tvarohu, 200 g nízkotučného bílého jogurtu, 1 ztužovač krémů, 3 sáčky zelené kávy APINAT, 1 balení sušenek s vlákninou a ovocným cukrem FIBROKI, 2 sáčky nízkotučného kakaa APINAT, středně velká dortová forma
Postup: Dle návodu si uvařte 3 sáčky velmi silné kávy APINAT, do které namáčejte sušenky FIBROKI. Těmi pak poklaďte dno dortové formy. Tvaroh rozmíchejte s bílým jogurtem a ztužovačem, můžete přidat i lžíci medu pro jemnější chuť. Rozmíchanou hmotu rovnoměrně poklaďte na sušenky, posypte nízkotučným kakaem APINAT a nechte v lednici ztuhnout.
Video k tomuto báječnému receptu najdete zde.