Na prázdniny se štíhlou linií
Připravila: Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci
Léto je krásné období celého roku, ale málokdo z nás si ho chce vychutnat se vším jeho potěšením a zároveň nedopnout oblíbené džíny nebo se nevsoukat do obvyklé kancelářské sukně. Prvním opatřením je přemýšlet, kde se pro vás osobně skrývají aktuální nástrahy. Přibíráte po nekonečných večerních grilovacích party s přáteli, anebo jsou to spíše sklenky sladce vyzrálého středomořského vína či letních plážových drinků, anebo jste zanícenými zahrádkáři a sezónu dozrávajícího ovoce hodláte náležitě zpracovat do ovocných knedlíků nebo rybízových koláčů?
Pro zahrádkáře
Já jsem patřila do třetí skupiny a z tohoto poznání jsem vyvodila důsledky. Sezóna plná ovoce a zeleniny se nabízí jako příležitost dobít se zásobou nutričních látek z čerstvě konzumovaného ovoce k bohatým svačinám a lehce zpracované zeleniny do letních salátů nebo pečených či grilovaných směsí. Zvláště ovoce s příměsí zeleniny nebo bylin lze zpracovat do lahodných smoothie, které lze příležitostně zkonzumovat i jako lehkou náhražku jídla. Koláčky jsem vyměnila za borůvkový crumble, s nímž zkonzumujete spoustu flavonoidů a antioxidantů, zato málo rafinovaných sacharidů, které jsou přítomny pouze v podobě krusty z ovesných vloček a trošky medu se skořicí. Ovoce proslazuji výhradně stéviovým sladidlem PECVA.
Pro milovníky grilování
Milovníkům grilu poradíme, aby zapřemýšleli zejména nad volbou grilovacích surovin. Doporučuji se vyvarovat konzumaci těžkých steaků v pozdních večerních hodinách. Namísto toho si můžete ugrilovat například pražmu nebo candáta. Nedojídejte se chlebem, ale připravte si grilovaný chřest, pečené papriky nebo kukuřici, grilovaná letní jablíčka a cibule budou lahodit s vepřovou panenkou. Pokud budete grilování prokládat alkoholem, pak musíte počítat s tím, že může zvyšovat naši chuť jíst více než obvykle, anebo naopak to přehánět s kvašeným tekutým cukrem v podobě další skleničky navíc.
Pro cyklisty a vodáky
Pokud jste zanícenými cyklisty nebo vodáky, bude potřeba jídlo předem naplánovat. Musíte totiž počítat s tím, že na oblíbených cyklistických či vodáckých zastávkách mnoho zdravého jídla nekoupíte a párky s hořčicí a limonádou vám nepomohou. Na jednodenní výlety si do láhve připravte ředěné smoothie a používejte ho místo iontového nápoje. Na delší túry nakupte několik nutričně vyvážených tyčinek SLIMBEL SYSTEM, které jsou skladné a jsou schopny jídlo nahradit. Zapíjejte je dobře vodou. Přibalte i několik dalších porcí výživné svačiny, jako jsou ořechy, datle nebo jiné nesířené sušené ovoce. Při celodenní sportovní aktivitě musíte doplňovat zásoby glykogenu. Výborné jsou také pudinky SLIMBEL SYSTEM, které stačí v šejkru rozmíchat s vodou. Tyto tipy se budou hodit i pro příznivce otevřených hudebních festivalů, kde je také výběr dostupného jídla velmi omezen.
Při pobytu u vody
Cestujete-li na jih za sluníčkem, během cesty rovněž využijete více než bohatě svačinek v podobě tyčinek a pudinků SLIMBEL SYSTEM. Na dovolené u moře se zpravidla můžete těšit z chutného středomořského jídelníčku a bohaté nabídky zeleniny, ryb a plodů moře. Jste-li šťastným majitelem pobytu all-inclusive, pak na talíř jako první vždy naservírujte vše od zeleniny, co v nabídce najdete, doplňte ji libovým masem nebo rybou, ráno šunkou nebo vejci. Nabízené jogurty využijte jako příležitost zamíchat si do nich porci vlákniny FIBROKI a místo dezertu si dopřejte 3 sušenky FIBROKI. Banán a sladká broskev z ovocné mísy jsou také dezertem!
Drinky pro štíhlou linii
Nezapomeňte, že letní drinky mohou být chutné i bez alkoholu. Vyzkoušejte například nealko Piňa Coladu, kterou ohromíte každou dámskou návštěvu, anebo si připravujte nealko mojita z instantních čajových nálevů z produkce NATURHOUSE. Ať už si z poradny přinesete čaj LEVANAT, INFUNAT TÉ VERDCE nebo DRENANAT, do džbánku s vodou si rozpusťte dvě až čtyři čajové lžičky (pro více osob) rozpustného prášku a zamíchejte. Přidejte čerstvé bylinky jako je máta nebo meduňka. Nakrájejte čerstvé pečlivě oprané nebo bio limetky, pomeranče, citrony, anebo také jahody. Byliny nechte s ovocem louhovat, občas zamíchejte.
BORŮVKOVÝ CRUMBLE
Suroviny:
3–6 šálků borůvek, kokosový olej, 200 g mandlí, 100 g vlašských ořechů, ½ lžičky sody, ¼ lžičky soli, ¼ šálku medu, stéviové sladidlo PECVA, ¼ kostky másla, 2 vejce nebo 3 lžíce mletého lněného semena máčeného v 9 lžících vody a 1 lžíci jablečného octa, 1 šálek rozmixovaných vloček, ½ šálku mletého kokosu
Postup:
Dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vsypte do něj přebrané borůvky. Pokapejte je stéviovým sladidlem PECVA případně kvůli větší kyselosti ještě přidejte 2 lžíce kokosového cukru smíchaného se skořicí. Na krustu si v mixéru rozmixujte vločky, vlašské ořechy a mandle. V míse vše promíchejte, přidejte mletý kokos, jedlou sodu, špetku soli, med, rozpuštěné máslo a vejce. Nyní by měla být směs již kompaktní, takže jí překryjte borůvky ve formě. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20–30 minut.
SMOOTHIE PIŇA COLADA
Suroviny:
½ mraženého banánu, 1 šálek na kostky pokrájeného ananasu mraženého, 1 šálek mandlového nebo kokosového mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička kokosového oleje, pár kostek ledu, pro vyšší sytivost můžeme přidat 2 lžíce rostlinného proteinu
Postup:
Všechny ingredience dejte do mixéru a dohladka rozmixujte. V případě potřeby nechejte zamražené ovoce trochu roztát před mixováním.
MALINOVÁ PANNA COTTA
Suroviny na 4 porce:
2 a 3/4 šálku kokosového mléka, 4 lžíce želatinového prášku, ¼ šálku vody, 1 šálek malin, 1–2 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo lžíce stéviového sladidla PECVA
Postup:
Přidejte vodu k želatině do malé misky a smíchejte. Dejte stranou a nechte želatinu nabobtnat asi 2–3 minuty. Želatinu dejte spolu s kokosovým mlékem do kastrůlku a na malé teplotě míchejte, dokud se želatina kompletně nerozpustí. Sundejte z tepla a nechte vychladit 5–10 minut. Nyní všechny suroviny dejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte krémovou směs. Ochutnejte a případně dochuťte. Směs vlijte do čistých sklenic a v ledničce nechte několik hodin ztuhnout. Zpevněnou pannu cottu ozdobte dalšími malinami, malou lžičkou ořechového másla, posekanou hořkou čokoládou nebo praženými kokosovými vločkami a semínky nebo si ji vychutnejte samotnou.
JAHODOVÁ ZMRZLINA
Suroviny:
3 banány, 500 g jahod (mražených nebo čerstvé zamrazte společně s banány), 50 g kešu, 1 lžíce stéviového sladidla PECVA nebo 2–3 lžíce medu, citrónová šťáva
Postup:
Kešu namočte na 4 hodiny nebo přes noc do vlažné vody. Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a nechejte zamrazit. Nejprve rozmixujte kešu, sladidlo a trochu citronové šťávy. Zmražené banány vložte do mixéru a mixujte s jahodami, dokud nevznikne zmrzlinová hmota. Nakonec zapracujte kešu krém a podávejte. Další verzí zmrzliny jsou mixované jahody (na 30 g) s kokosovým mlékem (½ šálku) a 2 lžícemi jahodové marmelády DIETESSE.3. Po 4–8 hodinách v mrazničce a asi 15 minutovém odstátí je směs připravená ke konzumaci.