Melouny – to správné osvěžení
Autorkou článku je výživová poradkyně Štěpánka Kutišová
pobočka Jindřichův Hradec
Chvíli si lámu hlavu nad tím, jestli vůbec existuje něco více osvěžujícího v letním parném počasí, než je parádně vychlazený meloun. Třeba jen tak rovnou nad kuchyňskou linkou snědený :-)! Nebo trochu gurmetsky s nasekaným lístkem máty a limetkovou šťávou. Skvělý je i mixovaný melounový sorbet, kdy část čerstvého melounu nahradíte melounem mraženým. Prostě na různé způsoby-meloun!
CHRONICKÁ DEHYDRATACE A MELOUN
I když je každému známa impozantní velikost tohoto ovoce, neuvědomujeme si často, že meloun je, „veliký“ i významem svého působení na lidský organismus. A to často proto, že velice podceňujeme takové celkem banální chronické zlozvyky, jako je nedostatečná hydratace. Vysoký výskyt křečových žil u české populace svědčí o chronické dehydrataci našeho národa. Divíte se, že by to spolu souviselo? Ale ano, souvisí! A nejen to, chronická dehydratace vysoce zvyšuje rizika těch nejvážnějších příhod, jako je srdeční infarkt či mozková mrtvice. Nedostatečný podíl vody v krvi způsobuje její zhoustnutí a kumulaci tukových a toxických látek, které vytváří prostředí pro šíření nebezpečných infekcí.
ŽIVÁ VODA V MELOUNU NEBO IONTOVÝ NÁPOJ?
Ano, je to tak, meloun je nejvážnější kandidát pro roli ochránce hydratace našeho organismu. Soka vyzyvatele by možná našel v zeleninové říši v podání okurky. Zpět ovšem k melounům. Vysoce aktivní tekutina melounu na sebe váže mnoho druhů jedů v organismu včetně plísní, mykotoxinů, virových neurotoxinů, nestrávených proteinových toxinů, toxinů bakteriálních, amoniaku a odvádí je z těla. Tím mimo jiné posiluje imunitní systém. Dodávka elektrolytů chrání nervový systém před mrtvicí a ředěním krve snižuje riziko vzniku infarktu, působí preventivně proti srdečním onemocněním a cévním chorobám a také pomáhá při onemocněních jater a ledvin.
REKORDY VE STRAVITELNOSTI S MELOUNEM
Hydratace organismu je nesmírně důležitá. Kromě jiného také pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Někteří autoři se nezdráhají přirovnat meloun k nitrožilní výživě. Jde o to, že melouny, ať už vodní či cukrové, kantalupské a ostatní mají velmi lehkou stravitelnost, která zajišťuje bleskovou pomoc a vstřebávání důležité glukózy a draslíku do těla. Pokud tedy nestojí melounu v cestě nějaké hůře stravitelné překážky, třeba těžší hovězí steak a brambory s máslem, které byly k obědu. Melouny je lépe konzumovat po ránu nebo na lačnější žaludek. Podpoříme tak jejich snadné strávení.
LYKOPEN V MELOUNU A SRDEČNĚ-CÉVNÍ ZDRAVÍ
Meloun je zdrojem lykopenu. To je známá fytochemikálie, o které se domníváme, že podporuje srdečně-cévní zdraví a chrání před rakovinou, například prostaty, ale také plic, střev, vaječníků a prsu. Kromě rajčat je meloun jedním z jeho zdrojů. Vypadá to také, že citrullin, nalezený v melounech, reaguje s tělesnými enzymy a přeměňuje se na arginin, aminokyselinu podporující srdce, oběhové a imunitní funkce. Arginin je prekurzorem oxidu dusnatého, který pomáhá udržovat artérie, průtok krve a celkové srdečně cévní funkce.
MELOUNOVÁ DIETA PRO VAZY, KOSTI, KLOUBY, ZDRAVÉ ZUBY I DIABETIKY
A protože má tato z botanického hlediska ,,bobule“ vysoký podíl vody a nižší množství kalorií než mnoho jiných ovocných druhů (celý šálek melounu obsahuje 48 kalorií), dodává více živin než kalorií, což je mimořádný přínos. Velký obsah křemíku zase prospívá vazům, kloubům, kostem, zubům, pojivovým tkáním a šlachám. Meloun je velmi zásaditě působící potravinou, která poskytuje stopové prvky podporující činnost elektrolytů. I když se melounu kvůli obsahu glukózy často obávají například diabetici, fakt je ten, že působí preventivně proti vzniku inzulínové rezistence, tedy příčině diabetu, a také snižuje diabetické ukazatele jako je A1C.
KAROTENOIDY V OBÝVÁKU
Na samém konci našeho pojednání o melounech dodáme, že množství karotenoidů z vodního melounu (zvláště lykopenu a betakarotenu) se zvyšuje, pokud je meloun uskladněný při pokojové teplotě (studie z roku 2006 publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry).
Doporučujeme vám proto užívat si melounové sezóny do sytosti, a pokud rádi experimetujete, vyzkoušejte náš lahodný recepty na melounové gazpacho.
Melounové gazpacho
• 4 šálky vodního melounu zbaveného semínek
• 1 malá oloupaná a pokrájená červená cibule
• 2 pokrájené okurky
• 2 malé pokrájené chilli papričky bez pecek
• 3 pokrájená rajčata
• 3–4 polévkové lžíce jablečného domácího octa nebo balzamika
• 1–2 polévkové lžíce olivového oleje
• špetka kajenského pepře
• 2 lžičky kvalitní soli
• 1/4 šálku pokrájeného koriandru nebo listové petrželky
• šťáva z jedné limetky
• 2 jarní cibulky
Postup:
Do mixéru dejte 3 šálky melounu, cibuli, okurky, 1 chilli papričku a rajčata a mixujte až do dosažení jemné směsi. Přidejte 3 lžíce octa, olivový olej, kajenský pepř a sůl a několikrát rozmixujte. Ochutnejte. Pokud je směs příliš sladká, přidejte ještě jednu lžíci octa. V letním období dejte směs do ledničky a asi jednu hodinu chlaďte. Na ozdobu použijte zbytek vodního melounu, chilli papričku, koriandr nebo petrželku, jarní cibulku a přidejte limetkovou šťávu. Okořeňte několika špetkami mořské soli. Vychlazenou směs nalijte do misek a ozdobte.