Letní poklady: meruňky a broskve
Připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci
Strava obyvatel severního Pákistánu kolem pohoří Karákoram se vyznačuje hojnou konzumací meruněk a meruňkových jader. Do Evropy byly podávány zprávy již ve třicátých letech minulého století, kdy se tito lidé v téměř dokonalém zdraví fyzickém i mentálním dožívali dlouhověkosti.
Pěstování meruněk je staré více než 3000 let. Ve střední Evropě jsou známy asi až od 14. století. Dodnes zde často čelí náporům jarních mrazíků, které poškozují úrodu. Pokud kupujeme dovozové plody, nezapomeneme řádně a několikrát studenou i horkou vodou meruňky oplachovat a alespoň částečně tak snížit nánosy pesticidů. Broskve a jejich lysá odrůda nektarinky také čelí vysoké chemizaci. V některém případě, například při podávání malým dětem, bude lepší plody spařit a oloupat. Vyzkoušet můžeme také louhování ve vodě s jedlou sodou, která vyplavuje pesticidy.
Meruňky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu A a beta-karotenu. Hrst meruněk poskytuje 100 % denní doporučené dávky beta-karotenu a obsah karotenoidů v pouhých třech meruňkách může přesáhnout až 16 000 mikrogramů. Meruňky jsou bohaté na draslík, vitamin C a vlákninu, obsahují velké množství fotochemikálií.
Meruňky mají vysoký obsah vitaminu A, což je účinný antioxidant v boji proti poškozením očních tkání volnými radikály. Tyto krásné oranžové plody jsou díky kombinaci kyseliny listové s bohatým obsahem mědi a kobaltu ideálním ovocem pro bledé, chudokrevné osoby. Obsahují také mnoho niacinu (pro nervy, proti napětí a podrážděnosti), kyselinu pantotenovou (pro vitalitu, odbourávání tuků, zdravé vlasy) a v neposlední řadě, a to zvláště u sušených plodů, značné množství organicky vázaného železa. Jsou tak velmi silným podpůrným prostředkem pro tvorbu krve. Sušené plody meruňky patří k nejlepším zdrojům železa, a tím i zvyšují hladinu hemoglobinu. Sušení zvyšuje koncentraci i draslíku a beta-karotenu. Je také zdrojem koncentrované energie, proto jejich zkonzumované množství ke svačině nepřehánějme, pokud ovšem nejsme na vydatné cyklistické túře. V případě redukční diety můžeme sáhnout po třech sušených nesířených meruňkách v době, kdy cítíme silnou potřebu sladkého.
Broskve obsahují velké množství draslíku, vápníku, sodíku, železa, zinku, hořčíku a niacinu, které pozitivně působí na duševní pohodu člověka. Jsou typickým anti-stresovým ovocem, které chrání tělesné buňky. Vysoký podíl niacinu spolu s hořčíkem, selenem a zinkem zlepšuje náladu, potlačuje vnitřní neklid a nervozitu. Když se karoteny, xantofyly a jiné rostlinné ochranné látky broskví ocitnou v lidském metabolismu, pokračují ve své obvyklé ochraně buněk. Zlepšují tím imunitní systém, broskve jsou kromě jiného bohaté na vitamin C a chrání před volnými radikály. Broskve mají omlazující efekt, odvodňují a pomáhají i při hubnutí.
Jejich konzumace není náročná na trávicí soustavu, jelikož obsahují šťávy, které mají blahodárný vliv na vylučování s lehce projímavým účinkem díky obsahu látek, jako je například kyselina listová. Urychlují tedy pohyb ve střevech a uvolňují zácpu. Posilují vazivové tkáně, cévy, srdce a krevní oběh. Vysoký podíl nukleových kyselin a vitamínu C je řadí mezi anti-aging medicínu, která má lahodnou chuť, vůni, je lákavá i na pohled, zkrášluje vně i uvnitř.
LIMETKOVO-BROSKVOVÝ CHIA PUDINK
Ingredience:
2 broskve, 1 šálek rostlinného mandlového nebo vodou mírně ředěného kokosového mléka, 1 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo lžička stéviového sladidla PECVA, 1 lžička limetkové šťávy, 1 lžička limetkové kůry, 3 lžíce chia semínek, na ozdobu pokrájená broskev, ¼ šálku borůvek
Postup:
Broskve spařte vroucí vodou, oloupejte a dužinu jedné broskve rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte. Druhou nakrájejte na kostičky na ozdobu. Vmíchejte rostlinné mléko, přidejte med nebo stévii, limetkovou šťávu a kůru a chia semínka. Dejte stranou na 2–3 hodiny, aby semínka nabobtnala a vytvořila konzistenci gelu. Rozdělte do misek a ozdobte pokrájenou broskví a borůvkami nebo jakýmkoli jiným bobulovým ovocem.
ČOKOLÁDOVÉ BROWNIE S BROSKVEMI (bez mouky)
Ingredience:
80 g másla nebo kokosového oleje, 80 g hořké čokolády, 100 g mletých nebo rozmixovaných ořechů, 3 bílky, 2 žloutky, 1–2 lžíce stéviového sladidla PECVA, 2 broskve, máslo nebo kokosový olej na vymazání, mleté ořechy na vysypání, strouhaný kokos nebo kousky čokolády na ozdobu
Postup:
Nejdříve si vymažte formu tukem a vysypte mletými ořechy nebo kokosem. Troubu předehřejte na 180 °C. Broskve umyjte, vyjměte pecku a nakrájejte na měsíčky. Připravte vodní lázeň, nad kterou rozpustíte máslo a čokoládu. Po rozpuštění odstavte z tepla. Namelte ořechy a k lehce vychladlé rozpuštěné čokoládě je přimíchejte. V jedné míse vyšlehejte žloutky, přidejte sladidlo nebo kokosový cukr, vyšlehejte do světlé pěny, v druhé míse zase bílky do tuhého sněhu. Vyšlehané žloutky i bílky postupně vmíchejte k čokoládové směsi. Těsto vlijte do připravené formy. Povrch pokryjte měsíčky broskve, posypte kokosem a případně kousky hořké čokolády. Pečte přibližně třicet minut.
MERUŇKOVÝ SORBET
Ingredience:
800 g zralých meruněk, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, citronová šťáva, dle potřeby med nebo kokosový cukr nebo stéviové sladidlo PECVA, lístky máty nebo meduňky na ozdobení
Postup:
Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout. Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovým džusem a případně, s ohledem na kyselost džusu, mírně přislaďte medem nebo kokosovým cukrem nebo stéviovým sladidlem PECVA. Zakápněte citronem. Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.