Lehké Velikonoce
3 zásady pro Velikonoce bez kil navíc
- Především všeho s mírou. Ochutnejte každé jídlo, na které máte chuť, ale nedávejte si velké porce. Nandejte si na talíř to, co sníte najednou, a už si nepřidávejte.
- Nakládejte si na talíř s rozumem – začněte od salátů. Když si nandáte na talíř v prvé řadě saláty, zaženete hlad a nasytíte se „dobrými“ kaloriemi. Když se najíte zdravého salátu, snáze pak odmítnete další porci kalorií.
- Buďte aktivní hned po snídani. Procházka je dobrý nápad, jak spálit kalorie přijaté během velikonoční snídaně, před tím než usednete ke kávě a lehkému moučníku.
Jarní salát s ředkvičkami
Ingredience: 1/2 salátové okurky, 2x svazek ředkviček, 1x svazek jarní cibulky, 2 lžičky šťávy z citrónu, 1 bílý nízkotučný jogurt, bílá ředkev, řeřicha, vejce natvrdo 2 ks, ledový salát
Příprava: Okurku oloupejte a pokrájejte na malé kousky, ředkvičky a bílou ředkev a jarní cibulku nakrájejte na malé kousky, smíchejte jogurt s cibulí, ředkvičkou, šťávou z citronu a kořením, přidejte nakrájenou okurku, pokrájená vajíčka a dochuťte řeřichou.
Velikonoční vajíčková pomazánka
Ingredience: 4 natvrdo uvařená vajíčka, 1 zralé avokádo, dijonská hořčice – dle chuti, ½ kelímku bílého jogurtu do 3 % tuku, sůl, pepř, citronová šťáva podle chuti, nadrobno nakrájená čerstvá pažitka, chilli koření nebo čerstvá chilli paprička, toasty FIBROKI
Postup: Do mísy smíchejte nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citronovou šťávu, přidejte čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř podle chuti. Pomazánku pořádně vymíchejte, případně vyšlehejte ručním šlehačem a natírejte na toasty FIBROKI.
Mazanec
Ingredience: 400 g špaldové mouky, 50 g másla, 1 polotučný tvaroh, 2 lžíce oleje, prášek do pečiva (ve zdravé výživě lze koupit bez fosfátů), rozinky, nasekané mandle, 3 vejce, citronová kůra, citronová šťáva, 2 lžíce medu, vanilkový cukr
Postup: Smíchejte špaldovou mouku a prášek do pečiva, přidejte povolené máslo, tvaroh, olej, vejce, citronovou kůru a šťávu a přislaďte medem a vanilkovým cukrem. Nakonec přimíchejte předem namočené rozinky a mandle. Vypracujte těsto a vytvarujte z něj na pečicím papíře mazanec. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.
Plán na Velikonoce je nyní k dostání ve všech výživových poradnách NATURHOUSE.