Jak přežít Vánoce zdravě
Každoroční strašák v podobě vánočních nástrah se blíží. Cukroví, smažený kapr, bramborový salát atd. Je zajímavé, že většina lidí kolem Vánoc změní přístup k jídelníčku. Příčinou je nejčastěji stres, shon, zima, návštěvy či nedostatek pohybu. Důsledkem jsou kila navíc, podrážděné zažívání a výčitky svědomí. Nemusí tomu tak ale být. Máme pro vás několik rad, jak prohřeškům předejít, vytvořit si zdravější Vánoce a mlsat bez výčitek. Vánoce jsou výzva, kterou můžete hravě zvládnout.
Pokud začnete s úpravou jídelníčku včas, bude snazší zvládnout vánoční nástrahy.
Základní pravidla Vánoc
Střídmost – nepřejídat se
Žaludek není nafukovací, a pokud ho přeplníte, nemůže správně trávit. Jezte pomalu, menší porce a přidejte si teprve, když máte i po chvíli stále hlad.
Nezobat
Pokuste se myslet na pauzy mezi jídly a dejte tělu čas trávit, mezi jídly nechte alespoň 1–2 hodiny. Zamezíte tak okamžitému ukládání tuků a přibírání. A pokud už musíte zobat, dejte si misku sušeného ovoce nebo třeba dýňových semínek.
Nejíst pozdě
Tělo máme nastaveno tak, aby přes noc regenerovalo a čistilo se. Pokud se najíte pozdě, zabráníte mu i v trávení a bude se vám hůře spát.
Hýbat se a zůstat aktivní
Nemusíte hned běhat kilometry. K rozhýbání střev a spálení trochy kalorií pomůže i svižnější procházka nebo chvilka plavání.
Zařadit odlehčený očistný den
Věřte, že vám tělo poděkuje, pokud mu po těžších dnech dopřejete odlehčení, nejlépe v podobě tzv. tekutého dne. To znamená jeden den jídelníček sestavit ze smoothie a zeleninových polévek. Obnovíte tak trávení, vyprázdníte střeva a dopřejete tělu čas vyloučit to, co nepotřebuje.
Hlavní změna vánočního jídelníčku
Vláknina
Dostatečný příjem vlákniny je základem každého jídelníčku nejen o Vánocích. Pomáhá totiž rychlejšímu trávení, detoxikuje a čistí střeva. Proto na vlákninu nezapomínejme hlavně o Vánocích, kdy většinou jíme více sladkostí, masa a tučnějších jídel.
Zdravější vánoční menu
Především se vyhněte smaženému jídlu a majonézám. Mají vysoký glykemický index a těžko se tráví. Inspirujte se zdravějším vánočním menu a nemusíte se bát o figuru ani zdraví.
Zkuste třeba salát z tuřínu, který od bramborového nepoznáte:
https://www.youtube.com/watch?v=I3qWnsHidf0&list=PLN7RIJVCnDpZl7dNZJGlQQ96lbyFHmEXX&index=22
Nebo pečeného pstruha jako alternativu kapra:
https://www.youtube.com/watch?v=Q1ECcWM2OCI&list=PLN7RIJVCnDpZl7dNZJGlQQ96lbyFHmEXX&index=21
Lehčí cukroví
Pokuste se omezit cukr, hlavně ten bílý. Vždyť máme tolik jiných možností. Zkuste letos sladit medem, čekankovým sirupem, vysokoprocentní čokoládou nebo přidat sušené ovoce.
Podobně zkuste vyměnit bílou mouku alespoň za celozrnnou, kterou snadněji strávíte a nebudete zatěžovat střeva. Anebo! Experimentujte s mandlovou či kokosovou moukou, ovesnými vločkami nebo vyzkoušejte verze cukroví úplně bez mouky.
Další tipy na lehčí vánoční cukroví vám poskytnou i naši výživoví poradci na pobočkách Naturhouse: https://www.naturhouse-cz.cz/pobocky
Alkohol
Jedna sklenička alkoholu obsahuje zhruba stejně kalorií jako miska cukroví nebo půl pytlíku chipsů, ke kterým alkohol i svádí. Pokud nechcete urazit návštěvu, dejte si bílý vinný střik.
Nechat si poradit s jídelníčkem
Pár receptů na cukroví bez výčitek
Borůvky v čokoládě
Borůvky zamíchejte do rozpuštěné hořké čokolády. Na plechu vyloženém pečicím papírem udělejte malé hromádky, posypte kokosem a dejte asi na hodinu zamrazit.
Datlový kmen
Ingredience:
12 velkých datlí, ½ hrnku arašídového nebo mandlového másla, 1 hrnek nasekaných mandlí, ½ hrnku nasekaných pistácií, ¼ hrnku slunečnice, ¼ hrnku sezamu, ¼ hrnku dýňových semínek, ½ lžičky mořské soli
Postup:
Rozmixujte datle s ořechovým máslem tak, aby vznikla měkká a lepkavá hmota (pokud bude málo lepkavá, což záleží na měkkosti datlí, přidejte 1–2 lžíce vody). Nasekané oříšky a semínka opečte na pánvi, cca 5–10 minut. Přidejte datlovou směs se solí a důkladně promíchejte. Vzniklou hmotu přeneste na pečicí papír a vyrolujte do tvaru kmene. Poté posypte papír semínky nebo třeba kokosem a znovu srolujte tak, aby jimi byl kmen obalen. Zabalené v papíru dejte alespoň na hodinu do lednice. Posléze nakrájejte na cca 18 kousků.
Vánoce jsou krásný čas a mají být ve znamení pohody, rodinných setkání, tradic. Užijte si je. Odpočívejte, relaxujte a žádné výčitky. Když si zobnete vanilkového rohlíčku, nezboří se ani svět, ani váš metabolismus. Mějte však na paměti: Všeho s mírou!