Jak na zdravé kosti
Připravila hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE
Mgr. Soňa Lovichová
Občas kolikrát naivně zavíráme oči před možnými zdravotními problémy, protože si říkáme, že je to ještě daleko – možná, až budeme starší. Jenže co když je správný čas právě teď?
Kdo s čím zachází, tím také schází. Je to možná otřepaná fráze, ale tak pravdivá... Kondice kostí se velmi špatně dohání, tak neusněte na vavřínech, roky ubíhají. Že základem zdraví kostí je přísun vápníku, pro vás patrně není informací, která voní novotou, ale umíte popsat, o co vlastně jde a jak to v těle funguje? Pojďme si připomenout základní fakta…
Opakování, matka moudrosti
Vápník patří do skupiny minerálních prvků, které tvoří součást kostí, zubů, ale i svalů a krve. Pomáhá také ke správné funkci srdce, krevního tlaku, nervové soustavy, ke správnému metabolismu, a tedy i redukci hmotnosti. Konzumací potravin s vysokým obsahem vápníku navíc předcházíme riziku vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. V lidském těle bychom mohli najít až 2 kg vápníku. Přičemž 99 % je uloženo v kostech a 1 % v krvi a měkkých tkáních. Lidské tělo dokáže s tímto minerálním prvkem hospodařit. Takže pokud ho tělo nemá dostatek v krvi, vezme jej z kostí.
Nedostatek vápníku se projevuje zdravotními obtížemi. Patří mezi ně lámavost a řídnutí kostí (osteoporóza), vypadávání zubů (paradontóza), zubní kazy, potíže s trávením, nervozita, bolestivé křeče nebo bolesti kloubů. Obzvláště rizikovou skupinou, náchylnou k těmto obtížím, jsou lidé ve starší věkové kategorii, ženy v období menopauzy, osoby s nevhodnými stravovacími návyky, ale i lidé se sedavým zaměstnáním.
Prevence? Je na čase!
Chcete-li těmto obtížím předejít, musíte dbát na správnou životosprávu. Vyrovnaná strava a vhodné pohybové aktivity jsou jejím základem. Co se kostí týče, není to tak snadné. Ono totiž nestačí „zobat“ vápník v pilulkách. Naše tělo nedokáže vstřebat všechen vápník najednou. Je tedy nutné jíst vyváženou stravu vhodně rozloženou během celého dne. Schopnost těla vstřebat vápník tvoří asi 15 %, ale vylučuje jej až z 51 % z celkového příjmu. Špatná životospráva dnešní populace vede ke stále k většímu výskytu již zmiňovaných onemocnění. I když jsme vyspělá země a máme všeho hojnost, neumíme s jídlem správně hospodařit.
Nebuďte kyselí
K tomu, aby vápník mohl plnit svou úlohu dobře, je třeba zajistit harmonii mezi tzv. kyselými (acidickými) a zásaditými (bazickými) potravinami a tím zabránit překyselení organismu, které vede ke ztrátě (vyloučení) minerálních látek z těla např. močí. V jídelníčku by se tedy měla objevit vždy porce ovoce a zeleniny, jež jsou zásadité, v kombinaci s masem, sýry, cereáliemi nebo třeba luštěninami, které jsou kyselé. To však není vše. Dále je nutno myslet na to, že některé vitaminy a minerální prvky dokáží tělu pomoci vápník lépe vstřebat do kostí (jedná se především o vitamín D, vitamín K, hořčík a zinek) a že ne každá potravina bohatá na obsah vápníku je pro tělo dobře vstřebatelná. Obzvláště ty s vysokým podílem oxalátů jsou organismem vstřebatelné jen asi z 5 % (např. špenát, rebarbora, mangold nebo mák).
Pozor bychom měli dávat i na poměr bílkovin ve stravě. Jejich nadbytek podporuje vylučování vápníku (na 1 g nad 50 g přijaté bílkoviny vyloučíme 0,5 mg vápníku). Taktéž opatrně se sodíkem v soli, i jeho překročená míra pomáhá vylučování vápníku. Na tento fakt je potřeba myslet zvláště při vaření, ochucování jídel nebo při konzumaci průmyslově zpracovaných potravin. Rovněž tuky hrají svou úlohu. Při vyšším obsahu tuků ve stravě tělo vápník špatně vstřebá. A také sacharidy nejsou bez viny. Jejich nadměrná konzumace zvyšuje vylučování vápníku do moči. Stejné účinky má i hojnost konzumace sladkostí, kávy, alkoholu nebo kouření. A kdo by řekl, že když si dáme skleničku kolového nápoje, tak se nám vápník z těla přímo odplaví?
Málo nebo moc?
Doporučená denní dávka se uvádí 800 až 1000 mg na osobu. Přičemž děti a ženy v přechodu by měly příjem vápníku výrazně zvýšit. Děti mezi 7 až 9 lety na 900 mg, mezi 10 až 12 lety na 1100 mg a mezi 13 až 18 lety až 1200 mg vápníku na den. Ženy před menopauzou 1000 mg a ženy v menopauze pak až 1500 mg vápníku na den. Pro ilustraci 100 mg vápníku získáte z 250 g čínského zelí, 40 g sójového masa, 350 g jahod, 2 mrkví, 75 g slunečnicových semínek, 50 g tofu, 2 lžic máku nebo 1,5 lžíce chia semínek.
Na konec ještě jedna vsuvka. Kostem prospívá samozřejmě také pohyb. Obecně se doporučuje 3x týdně hodina kardia (chůze, běh, plavání…) a 2x týdně posilování (stačí 15 minut). Nicméně postačí jóga, která je dokonalou kombinací jak pro kosti, klouby, šlachy, tak pro posílení svalové hmoty nebo i metabolismus celkově včetně odreagování od stresu a starostí.
Pohlídejte si pH
Bazaické potraviny: fazole, špenát, okurka, rajče, lískové ořechy, ananas, červené víno
Acidické potraviny: máslo, pstruh, hnědá rýže, čočka, ovesné vločky, tvrdé sýry, vejce, krůtí a vepřové maso
Mivinat silica
Pro zdravé kosti se také doporučuje vybavit se potravinovými doplňky bohatými na vápník. MIVINAT SILICA obsahuje vápník ve spojení s hořčíkem, zinkem a křemíkem. Vápník je nezbytný pro zdravé kosti, hořčík pro uvolnění svalů, zinek pro lepší vstřebání vápníku a křemík, kdyby vás honila chuť na slané (což je jedním z projevů toho, že křemík tělu chybí).
Čím dalším zpestřit jídelníček a zároveň tak udělat něco pro své zdraví? Kontaktujte nejbližší pobočku a neváhejte se zeptat našich výživových poradců, jak vám mohou pomoci nejen v sestavení jídelníčku, ale i k získání či udržení správné váhy. Vyberte si tu nejbližší pobočku NATURHOUSE.
RECEPT S VYSOKÝM OBSAHEM VÁPNÍKU
Listový salát s tuňákem
Suroviny: 100 g ledového salátu, 2 hrsti baby špenátu, cuketu, pepř, sůl, tamari omáčka, 1 plechovka tuňáka
Postup: listy natrháme na kousky, přidáme dvě nebo i tři hrsti baby špenátu. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme jednu cuketu, kterou ochutíme pepřem, špetkou soli a trochou tamari omáčky a po vychladnutí zamícháme do směsi listové zeleniny. Nakonec přimícháme plechovku tuňáka ve vlastní šťávě a ozdobíme zrníčky slunečnicových semínek. Podáváme s celozrnným pečivem a sklenicí jahodového koktejlu.
Náš tip: Tuňáka lze zaměnit za tofu krutonky, jež snadno připravíme tak, že tofu nakrájené na kostičky orestujeme na olivovém oleji do křupava, pokapeme tamari omáčkou a je hotovo. Nebo lze udělat i variantu s kozím sýrem