Jak na novoroční restart
5 tipů pro novoroční detoxikaci
- Začněte den šálkem teplé vody s citronem. Nastartujete tak očistné procesy těla a povzbudíte metabolismus.
- Jezte pravidelně každé 3 hodiny a nezapomínejte na ovocné svačiny, které vám dodají energii. Ušetříte si tak nadbytečné kalorie, které o sobě dají vědět nárůstem hmotnosti. K životu rozhodně nepotřebujete čokoládové tyčinky, jídlo z fast foodu a jiné hříchy dnešní společnosti.
- Důležité je také dodržovat pravidelný pitný režim pitím neperlivé vody bez bublinek, ty totiž mohou způsobit zažívací potíže a nadýmání. Díky dostatku tekutin v organismu se rozproudí krev, která bez potíží transportuje k buňkám výživu přijímanou prostřednictvím stravy a lépe odvádí toxiny.
- Nestíháte cvičit? Projděte se každý den alespoň 30 minut svižnější chůzí třeba do práce a zpět domů nebo vyjděte schody místo výtahu.
- Pro podporu detoxikace je nezbytný kvalitní spánek. Ideální je spát 8 hodin vkuse. Uvidíte, že po vydatném spánku se vám zlepší i nálada.
Detoxikační smoothie
Ingredience: 1 čerstvý ananas, řapíkatý celer (1 svazek), kousek zázvoru cca 3 cm
Postup: Ananas oloupejte a nakrájejte na kostky. Řapíkatý celer nakrájejte na kratší špalíky. Kousek zázvoru oloupejte a nakrájejte na plátky. Všechny ingredience vložte do smoothie makeru nebo do mixéru, dolijte vodou a pořádně rozmixujte. Můžete dochutit skořicí.
Video, jak si připravit recept, najdete zde.
Gaspacho
Ingredience: červená paprika, 1 kg rajčat, salátová okurka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, plátek celozrnného chleba, 1 kostka zeleninového bujonu bez soli DIETESSE.3, chilli koření nebo tabasco, sůl, pepř, bazalka a oregano (ideálně čerstvé)
Postup: Papriku, rajčata a salátovou okurku nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte na čtvrtky, stroužky česneku nechejte v celku. Všechnu zeleninu vložte do kastrolu, přidejte plátek celozrnného chleba, zalijte vodou a dejte vařit. Během vaření přidejte kostku zeleninového bujonu DIETESSE.3. Když je zelenina uvařená doměkka, ochuťte solí, pepřem, chilli kořením, bazalkou a oreganem a rozmixujte. Při podávání můžete do polévky přidat lžíci bílého jogurtu do 3 % tuku a ozdobit čerstvými bylinkami.
Proč si připravit gaspacho teplé? Odpověď najdete ve videu.
Očistná celerová polévka
Ingredience: cibule, řapíkatý celer (svazek i s listy), celer (1/2 bulvy), 1 kostka zeleninového bujonu bez soli DIETESSE.3, kurkuma, sůl, pepř, bílý jogurt do 3 % tuku
Postup: Cibuli pokrájejte na kostičky, vložte do hrnce a zpěňte. Přidejte pokrájený řapíkatý celer a ½ bulvy celeru pokrájené na kostky a orestujte. Zalijte vodou a přidejte 1 kostku zeleninového bujonu bez soli DIETESSE.3 a vařte doměkka. Dochuťte kurkumou, solí a pepřem a pak polévku rozmixujte do konzistence krému. Podávejte se lžící bílého jogurtu do 3 % tuku.
Video s přípravou receptu najdete zde.