Diabetes a Naturhouse
Výživová poradkyně Štěpánka Kutišová
Jindřichův Hradec
Výskyt cukrovky v populaci celosvětově stále nebezpečně narůstá. Již v roce 2018 Česká republika zaregistrovala svého miliontého diabetika z čehož vyplývá, že se cukrovka týká každého desátého obyvatele ČR! Jeho výskyt začal dosahovat velikosti epidemie, a to celosvětového rozměru. Jde o závažné metabolické onemocnění a vážnost situace si připomínáme 14. listopadu Světovým dnem diabetu.
Můžeme proti diabetu vůbec něco dělat?
Ačkoli je několik typů diabetu, z více než 90 % se jedná o nejrozšířenější diabetes tzv. druhého typu, kterému se přestává lidově říkat stařecká cukrovka, protože je diagnostikován u stále mladších ročníků. Diabetes druhého typu je nemoc primárně způsobená nevhodnou životosprávou a nezdravým životním stylem. I přes kritická čísla je podstatné, že jejich úpravou můžeme diabetes nejen kontrolovat, ale dokonce u jedinců, kteří si vezmou nápravu životosprávy k srdci a také často výrazně zredukují váhu, zaznamenat i celkový ústup symptomů nemoci.
Jaká nezdravá strava přispívá ke vzniku diabetu?
Ačkoli s touto diagnózou si pacienti často spojují zálibu ve sladkém a sladkostech, protože to bylo to, co jejich babička kvůli diabetu nesměla jíst, ve skutečnosti ke vzniku nemoci mnohem více přispívá přemíra konzumace nevhodně upravených živočišných produktů, zvláště zpracovaných mas, paštik, uzenin, masových výrobků a přepečených tučných mas, a zpravidla až později se začne projevovat intolerance rafinovaných obilovin, moučných výrobků a cukru.
Jak vám může pomoci Naturhouse
Vysokotučná strava je schopna napáchat vážné škody na metabolismu jater a často také způsobila jejich ztučnění a stagnaci. Dochází k tomu zvláště tehdy, pokud se v jídle nekontrolovaně rozšíří kombinace nevhodného tuku s přemírou rafinovaných sacharidů. Poškození slinivky, která s játry pracuje v jednom metabolickém okruhu, může být pouze otázkou času. V NATURHOUSE vás povedeme k zásadním dietním opatřením, která brzy pocítíte na své kondici i na svém vzhledu. Budete-li potřeba, pomůžeme vám zdravě zhubnout. Efekt redukce váhy je na prevenci i kontrolu nemoci podstatný.
Jak v případě diabetu postupujeme
Doporučíme vám vyvážený STŘEDOMOŘSKÝ JÍDELNÍČEK, v němž zvýšíme konzumaci přírodní, zvláště rostlinné stravy, a snížíme podíl nevhodných potravin. Naučíte se více konzumovat dietní masa, jako je krůta, králík a ryby, ale také luštěniny a celozrnné obilniny. Ovoce a zelenina je samozřejmostí každého programu na podporu zdraví a rozhodně se jich nebudeme zříkat. Podíl přírodního cukru v ovoci vázaného na vysoké množství zdravých fytochemikálií diabetikům pomáhá, pokud zároveň snížíme přísun rafinovaných sacharidů. Kromě jiného pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
Kurkumin
Je mnoho dalších přírodních potravin, bylinek a koření, které mohou diabetika zásadně podpořit. Jednou z nich je například kurkumin, aktivní polyfenol, který obsahuje kurkuma, součást kari koření. Ve stádiu tzv. prediabetu, který diabetu předchází, dokáže dokonce až 100% zabránit propuknutí nemoci. Studie, která vysledovala tuto souvislost, byla v roce 2012 otištěna v americkém diabetologickém časopise Diabetes Care.
Během péče v NATURHOUSE využijeme mocné součinnosti zdravého jídelníčku s podporou rostlinných složek, bylin a ingrediencí a individualizovaný stravovací plán vhodně doplníme o přírodní produkty. Upraveným jídelníčkem, redukcí hmotnosti, stabilizací krevního cukru a podporou funkce jater budeme zároveň odstraňovat symptomy nemoci i působit proti příčině jejího vzniku. Těšíme se na vaši návštěvu v poradnách NATURHOUSE :-)!
Pokud máte zájem řešit prevenci anebo již trpíte diabetem 2. typu a máte zájem o výživové poradenství pro zlepšení svého zdravotního stavu, přijďte se poradit do vaší nejbližší pobočky NATURHOUSE.
Doporučené recepty:
ZLATÉ MLÉKO
Suroviny: 300 ml mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka, 1 lžička kurkumy, 1 cm skořicové kůry (nebo mletá skořice ½ kávové lžičky), 1 cm zázvorového kořene (nebo ½ kávové lžičky sušeného mletého zázvoru), 3 kuličky pepře (nebo trocha čerstvě mletého pepře), 1 lžička medu
Postup: mléko lehce zahřejeme. Zázvor oloupeme a rozčtvrtíme nebo nastrouháme, poté s celou skořicí přidáme do mléka. Necháme prohřívat k bodu varu, dokud mléko nezíská sytě zlatožlutý odstín. Pak slijeme do šálku (přes sítko, pokud nepoužijeme mleté ingredience) a poprášíme trochou čerstvě mletého pepře. Medem dochutíme až v mírně vychladlém šálku připravenému ke konzumaci.
PEČENÝ KVĚTÁK S KURKUMOU
Suroviny: 1 květák, 1 polévková lžíce olivového nebo kokosového oleje, 1 polévková lžíce kurkumy, špetka mletého kmínu, sůl a pepř podle chuti
Postup: předehřejeme troubu na 200 stupňů. Květák rozdělíme na růžičky. Ty umístíme do nádoby na pečení a přidáme olej, kurkumu, kmín a sůl a smícháme dohromady. Nádobu zakryjeme alobalem, abychom zabránili spálení růžiček a pečeme 35-40 minut. Poté odstraníme alobal a dopečeme dalších asi 15 minut.